Opzoek naar de Architect van Valkenboskade 520 te Den Haag

 

Ik fietste op 9 februari 2017 voor de zoveelste keer over de Valkenboskade, en in eens viel mijn oog op dit pand aan de overkant van ‘t water. Het is in renovatie, maar wat ‘n schitterend pand, en het maakte mij nieuwsgierig, naar wie dit prachtige pand heeft ontworpen.

Bij thuiskomst ben ik op het internet aan ‘t zoeken gegaan, maar kon er niets over vinden. Toen heb ik de Gemeente Den Haag opgebeld, om navraag te doen. Ik kon een afspraak maken bij inzage bouwtekeningen van Den Haag, en dan kreeg ik ‘n uitnodiging, om deze te mogen komen bekijken. Wat leuk om in de geschiedenis van dit pand te duiken.

jj-hellendoornIk had op 13 maart 2017 een afspraak, en moest mij melden in het Atrium bij de Kavelwinkel. Of ik wel op tijd wilde zijn, want ik kreeg maar 1 uur de tijd om in deze papieren te neuzen. Uiteraard was ik op tijd, want ik was heel erg nieuwsgierig. Beneden gekomen, noemde ik mijn naam, en er werd een kartonnen doos tevoorschijn gehaald, met daarin ‘n map, met alle papieren over dit pand. Dit mocht ik allemaal lezen, en ik mocht ook foto’s maken. Uiteraard heb ik mijn camera meegenomen!

Hier is de geweldige tekening, van de voorkant van ‘t pand. Nergens wordt gerept over ‘n Architect, maar op deze laatste tekening staat de naam ‘Hellendoorn’. Prachtig dat oude handschrift ook, en de originele tekening van die tijd. Ik heb op ‘t internet gezocht naar ‘Hellendoorn’ Architect en dit is wat ik kon vinden:

De reis op zich was een groot avontuur, wil ’t feit, dat ik getipt werd, dat er nu bovenop ’t pand een dakkapel wordt geplaatst, dat het het hele prachtige gebouw te kort zou doen. Ik wist niet wat ik zag, toen ik er onlangs langs fietste. Ongelofelijk hoe ze hiervoor toestemming hebben kunnen geven. De aap die er al jaren zit, schaamt zich nu rot zo te zien. Wat zonde van zo’n mooi pand.

Wie heeft hier toestemming voor kunnen geven?

Marjon.

 

919 getoond, 482 bekeken

13 thoughts on “Opzoek naar de Architect van Valkenboskade 520 te Den Haag

 1. Beste G. Kortekaas,
  Wat fijn dat u reageert op mijn stuk, over dit bijzonder mooie pand. Wat ongelofelijk dat ze na al dit bezwaar van de buren gewoon naast zich hebben neergelegd. Zelfs monumentenzorg heeft het goedgekeurd. Ik vind het ongelofelijk. Ik zie nog altijd een constructie die niet af is, waardoor de Apen weg zullen vallen, en ’t gebouw er zeker niet mooier op zal worden. Ontzettend jammer, dat jullie de schoonheid van dit pand niet hebben kunnen bewaren met z’n allen. Een gemis voor Den Haag. Naar mijn mening is en blijft het ’n foute beslissing. Hartelijk dank voor uw reactie. Vriendelijke groeten, Marjon

 2. Wij zijn de directe buren en hebben me meerdere bewoners een bezwaarschrift ingediend. Naar onze zienswijze is de dakopbouw niet volgens het beleid van de gemeente. Een dakopbouw mag worden geplaatst als het een uitbreiding van de daaronder liggende woning betreft. De dakopbouw die nu geplaatst wordt is\wordt een zelfstandige woning. Tevens hebben wij aangekaard dat de historische waarde van dit pand zou worden aangetast. Daarnaast nog veel meer punten in het bezwaarschrift naar voren gebracht. Na de zitting waar wij onze punten nogmaals naar voren hebben gebracht waren wij verbijsterd dat de vergunning toch werd verleend. Ook het argument dat de 31 zonnepanelen, die wij 1,5 jaar geleden hebbenlaten plaatsen, geen nadelige gevolgen zou hebben van de dakopbouw werd van de tafel geveegd. Dit terwijl een flink aantal panelen die 40 cm van de muur staan en geen zonlicht meer ontvangen.
  We zijn vol ongeloof en hebben totaal geen vertrouwen in het gemeentelijk beleid betreffende dakopbouwen. Tevens riekt het naar…..
  G. Kortekaas

 3. Ik heb antwoord gekregen van de Gemeente omtrent de opbouw op die prachtige pand. Volgens de Welstands & Monumentencommissie voldoet de opbouw aan de redelijke eisen van de welstand. Daarom heeft de Monumentencommissie positief gereageerd op de aanvraag, en mag er nu op gebouw worden.

  Wat ontzettend zonde :(

 4. Ja DirkJan, je hebt gelijk, in mijn blog komt er dan ’n foto van Hellendoorn, met de tekst over hem, maar DHD hebben al die foto’s bij elkaar gezet. Ja dat zou ik kunnen doen nog, dank voor de tip !

  1. Ik zou die tekst over Hellendoorn dan hoe dan ook over- of uitschrijven en bij deze blog plaatsten. Zo is het op internet vindbaar en weten wij ook meer. Van een foto is het lastig lezen.

 5. “Ik heb op ‘t internet gezocht naar ‘Hellendoorn’ Architect en dit is wat ik kon vinden:” En na die dubbele punt volgt niets. Ik zou zeggen hoe dan ook verder speuren naar meer info over de Bond van Nederlandse Onderwijzers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *