Oud en vers: de Ockenburghse Markt

logo-ockenburghEen versmarkt, een streekmarkt, zou dat niet iets zijn werd wel eens geopperd als er werd gefilosofeerd hoe Buitenplaats Ockenburgh nog meer een ontmoetingsplaats zou kunnen worden naast wat er bijvoorbeeld al op cultureel gebied wordt georganiseerd. En op 7 oktober is het dan zover: de Ockenburghse markt, van 10.00 tot 16.00 uur. Het opzetten van een markt is een vak apart. Gelukkig zit in het netwerk van Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh (SHBO) iemand met ervaring: Linda Zwinkels, een van de oprichters van Zuidermrkt in Amsterdam.

 

Smulmarkt

Het parkeerterrein van Kasserie OCK achter Villa Ockenburgh wordt omgetoverd tot een gezellige smulmarkt, met kramen uit Loosduinen, het Westland en Den Haag vol prachtige verse bloemen, groenten, fruit, kaas, koffie en andere eet- en drinkbare producten. Ook kan er geproefd worden van bijzondere kruiden in de kraam van Koppert Cress. Vrijwilligers van SHBO hebben eveneens een kraam, met heerlijkheden uit de eigen moestuin. Het is letterlijk en figuurlijk een proefmarkt. Natuurlijk is ook Kasserie OCK met haar lekkernijen dan geopend.

Jacob Westerbaen prijst verse waar aan (© SHBO)

Jacob Westerbaen prijst verse waar aan (© SHBO)

 

Westland voor Vaarwens en oldtimers

Ook aanwezig is de goede-doelenkraam van Westland voor Vaarwens. Westland voor Vaarwens zal loten en knuffels verkopen om zo Stichting Vaarwens te ondersteunen. Die stichting krijgt op 7 oktober ook steun van de Westlandse Old Timer Club Het Barrel. Leden van die club rijden die dag een rally voor Vaarwens en maken een lunchstop op Ockenburgh. Op het grote parkeerterrein aan het begin van Landgoed Ockenburgh kunnen de oldtimers van 12.00 tot 14.30 uur worden bewonderd.

 

Verbinden van verleden naar toekomst

Waarom zo’n streekmarkt op Ockenburgh? Omdat het zo helemaal aansluit bij het streven van SHBO om met Buitenplaats Ockenburgh te verbinden. Zo was Jacob Westerbaen, stichter van Ockenburgh, degene die begon met telen. Hij wordt genoemd als een van de grondleggers onder de Westlandse tuinbouw. Zo werd Westland de grote ‘groentewinkel’ van Den Haag. Die verbinding wordt opnieuw gelegd, door Westlandse en Haagse verkopers en buurtbewoners bij elkaar te brengen. Als de Ockenburghse Markt aanslaat, zal er zeker een structureel vervolg komen.

3491 getoond, 301 bekeken

2 thoughts on “Oud en vers: de Ockenburghse Markt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *