Papier Biënnale Rijswijk 2018 – 12 juni t/m 7 oktober 2018

Aja von Loeper, Weisses Blatt XL 9, 2017, paper 200 x 100 cm. Photo: Stefan Hippel

Vanaf 1996 organiseert Museum Rijswijk om het jaar spraakmakende tentoonstellingen op het gebied van beeldende kunst van papier. De aanpak is internationaal.

Alhoewel de biënnales in Museum Rijswijk nooit thema-gebonden zijn, hebben de achttien deelnemers aan deze editie naast het gebruik van papier echter iets gemeen: de natuur als bron.

Zelf papier maken

Soms is dat fysiek, wanneer zij zelf hun papier maken. Pure plantvezels worden gekookt, geplet en gedroogd, soms vermengd met andere natuurlijke ingrediënten. Papierpulp wordt in eigenzinnige vormen gekneed en gegoten en na droging gesneden, gedraaid en gevouwen. Natuur is ook een geduchte inspiratiebron. Er zijn odes aan dat wat de natuur voortbrengt, sporen van verandering en vergankelijkheid worden veiliggesteld.

Ook de liefhebbers van pure abstractie komen aan hun trekken deze biënnale. Maar kijk niet vreemd op wanneer ook bij die kunstwerken hints naar de (natuurlijke) leefomgeving zijn te ontwaren.

De kunstenaars

Acht kunstenaars hebben hun wortels in Nederland, de overigen strijken vanuit uit Europa, Japan en de Verenigde Staten in Rijswijk neer:
Claire Le Breton (Frankrijk), Viviane Colautti Ivanova (Frankrijk), Jocelyn Châteauvert (Verenigde Staten), Ai Hashimoto (Japan), Sytske de Jong (Nederland), Ute Krautkremer (Duitsland), Linda Leeuwestein (Nederland), Sonata Lepaitė (Litouwen), Aja von Loeper (Duitsland), Zaida Oenema (Nederland), Dominique Rousseau (Frankrijk), Andy Singleton (Engeland), Nadja Schöllhammer (Duitsland), Annita Smit (Nederland), Anna J. van Stuijvenberg (Nederland), Magdalena Soboń (Polen), Angelique van der Valk (Nederland), Mathilde van Wijnen (Nederland).

poster, werk van Linda Leeuwestein, Kloof (Crevice), mixed media, paper 55 x 40 x 28 cm. Photo: the artist

Bij de Papier Biënnale Rijswijk 2018 verschijnt een geïllustreerde catalogus (Ned/Eng) Auteur: kunsthistoricus Frank van der Ploeg.

Op zondag 9 september vindt traditioneel de papiermarkt plaats op het voorplein van het museum (11:00-17:00 uur) en in de Oude Kerk ertegenover (12:30-17:00 uur).

Tentoonstelling ‘Papier Biënnale’ is te zien van 12 juni t/m 7 oktober 2018.

 

1205 getoond, 288 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *