Platenzaak Spui Records houdt ermee op!!

Vandaag was ik te gast in de bekende platenzaak aan het Spui. Na 30 jaar valt binnenkort voor hun het doek in Den Haag. Dit gewoonweg omdat de kosten van het pand niet opwegen tegen de inkomsten. Erg jammer want deze winkel was een herkenbaar Haagse icoon. Die de straat met al die moderne en wat kille winkels nog iets knus gaf. Maar ja dat schijnt tegenwoordig uit te zijn.

plaat

Foto HD

Niet meer op te brengen

Voor een kleine 5800 euro per maand moeten zij dit kleine muzikale muziek en dvd winkeltje draaiende houden. Ik mocht even een kijkje nemen in het winkeltje van Alja en haar zus. Hierbij had ik een kort gesprek met haar over het ontstaan. Hoe haar zwager na het zwerven met een winkel uiteindelijk in Den haag hun plek had gevonden.

plaat

Foto HD

Klantonvriendelijk

De shop van Alja heeft altijd een imago gehad als klant onvriendelijkste winkel van de stad. Maar dat valt best wel mee hoor. De overbekende teksten die in de winkel hangen verhuizen altijd mee van winkel naar winkel. Met uitspraken als “Bij ons is uw euro geen stuiver waard” en “Fun shoppen, is bij ons geen pretje” is de boodschap duidelijk. Eentje die bijna niet meer zichtbaar is “Verboden te roken, eten, bellen, ruilen en te zeuren…. U kunt nog terug!!!”. En voor de toeristen is er ook eentje “WEN JOE DOE NOT SPIEK DUTS IS DET JOR PROBLUM EN NOT AUWERS tenk joe!” Probeer deze maar eens uit te spreken zonder te lachen. In de reportage zijn er nog een hele verzameling te zien.

plaat

Foto HD

Bijzondere prestatie

Het bijzondere aan deze winkel is dat ze al die grote loge bedrijven hebben overleefd. Van Free Records tot van Leest, gingen allemaal op de fles. Het lijkt ook wel dat het kopen van cd en dvd verleden tijd is. Bijna zijn al dat soort verkooppunten verdwenen. Je hebt natuurlijk nog wel de Megastores maar die hebben op dat gebied geen leuke winkel meer waarbij je kan snuffelen in de bak met cd’s en dvd’s.

Verder op een andere plek!

Met het stoppen op het Spui verdwijnt dan ook een van de laatste verkooppunten van cd’s en dvd’s in Den Haag. Maar gelukkig voor de echte liefhebbers, de bekende Haagse tweedehands muziek- en filmwinkel Spui Records verhuist naar Barendrecht. Hier zullen Alja en haar zus deze bekende formule (cd, dvd en platen) blijven hanteren. Of zoals ze zelf zegt: “Ik mag nog niet stoppen, ben nog iets te jong.”

plaat

Foto HD

Ik kwam er vaak

Aan het einde vroeg ik of Alja haar naam even wilde opschrijven op een kaartje. Het kaartje herkende ik meteen, die zag ik voor het eerst in hun oude pandje in de Markthof. Met dit kaartje kreeg je als je een bepaald bedrag besteedde in hun winkeltje een stempel waarmee je uiteindelijk een lekkere korting kon krijgen.

Ik kwam er vaak en graag om videobanden en dvd’s te kopen van oude Engelse TV series, of komieken. Goede koopjes waren dit omdat deze banden geïmporteerd werden en voor een zacht prijsje te koop waren. En als liefhebber van de creaties van Gerry Anderson, je weet wel de man die de Thunderbirds heeft bedacht. Hier werden videobanden van al die series verkocht.

plaat

Foto HD

Nog wat extra tijd!!

Na het maken van deze reportage kreeg Alja bericht dat ze nog even door mag gaan t/m 18 november 2017. Kortom, grijp uw kans voor de laatste bijzondere cd of dvd. Je hebt genoeg keuze.

4755 getoond, 829 bekeken

3 thoughts on “Platenzaak Spui Records houdt ermee op!!

  1. Als ik Zaltbommel een dagje verruilde voor Den Haag dan liep ik altijd met plezier deze winkel binnen. Altijd meer dan vriendelijk ontvangen. De teksten van de helaas te jong overleden Herman zijn en blijven legendarisch. De uitgebreide keuze aan beeld- en geluidschijfjes was een waar genot.

  2. Heel erg jammer dat Den Haag wordt verlaten. Als ik in Den Haag was, ging ik altijd even snuffelen en met succes. Veel succes in Barendrecht! Is de winkel daar ook telefonisch bereikbaar? Vriendelijke groet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *