Première Aghori bij Korzo Den Haag

Aghori

Meet en greet Aghori

Hiphopvernieuwer Shailesh Bahoran laat zich in zijn werk inspireren door zijn roots. Op verrassende wijze combineert hij de meeslepende energie en virtuositeit van hiphop met elementen uit de Hindostaanse cultuur. In de dansvoorstelling Aghori laat Shailesh zien hoe totale devotie eruit ziet. De belangrijkste inspiratie hiervoor zijn de ‘Aghori’, goeroes in India die door jarenlange meditatie verlichting hopen te bereiken.

Dansgoeroes
Juist deze laatste zin, triggerede mij om te weten te komen hoe de Nederlandse dansgoeroe’s die elk een diverse stijl van Indiase dans doceren, de openingsvoorstelling van Shailesh Bahoran hebben ervaren.

In de Meet & greet Aghori spreek ik in afwachting van de artiesten, een aantal dansgoeroes. De eerste twee zijn Aasha Rambaran en Sitra Bonoo.

Dansgoeroes van r. naar l.: Aasha Rambaran en Sitra Bonoo

Dansgoeroes van r. naar l.:
Aasha Rambaran en Sitra Bonoo

Beide goeroe’s zijn erg onder de indruk van de voorstelling en vinden het een fantastisch stuk; heel enerverend en energiek opgevoerd.

Dansgoeroe Jolande Boejharat weet niet zeker of de voorstelling wel Indiaas was, de enige link daarvoor was de muziek, maar het is een heel unieke openingsvoorstelling, waar de hiphop in domineert.

Dansgoeroe midden: Jolanda Boejharat

Dansgoeroe midden: Jolanda Boejharat

Select gezelschap
Ik begeef me naar een select gezelschap om hun mening te vragen over de voorstelling. Een dame uit dat gezelschap drukt me op het hart om vooral superlatieven te gebruiken: het is geweldig, pakkend, buitengewoon mooi! De rest van het gezelschap is het met haar eens en benadrukt dat de zanger Raj Mohan heeft meegedaan aan de voorstelling. Een man uit het gezelschap geeft de sfeer weer van de voorstelling, hij beschrijft de mystieke tocht die de dansers neerzetten. Jammer dat dit gezelschap niet op de foto wil.

Ik kan het niet nalaten om de artistiek directeur van Korzo, Leo Spreksel te feliciteren met deze bijzondere openingsvoorstelling.

Raj Mohan

Raj Mohan

Leo Spreksel, artistiek directeur Korzo

Leo Spreksel, artistiek directeur Korzo

Dan komen de artiesten in de foyer en worden met applaus ontvangen. Ze krijgen champagne en gebak aangeboden en maken foto’s met diverse mensen van het publiek. Ook ik krijg de kans om op de foto te gaan met sommige artiesten, zoals Rajiv Bhagwanbali met zijn ‘groupies’.

Artiesten

Artiesten

De ‘groupies’
Ik vraag de dames wat zij van de voorstelling vonden. Overenthousiast vertellen ze mij wat voor indruk de voorstelling op hen heeft gehad en hoe ze genoten hebben van de dansers. Als ik ze voorstel of ik een foto van hen mag maken om hun verhaal kracht bij te zetten, lachen ze verlegen, noemen zichzelf ‘groupies’ en willen alleen de foto maken met hun favoriete artiest.

Rajiv Bhagwanbali

Rajiv Bhagwanbali

De choreograaf
Choreograaf Shailesh Bahoran ontvangt eerder dit jaar “De Prijs” van de Nederlandse Dansdagen 2017. Met de première van Aghori heeft hij een schitterende, vernieuwende voorstelling neergezet.

 

Foto’s: Wladyslav van Hanswijck de Jonge

 

 

1768 getoond, 129 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *