Prinsjesfestival 2018: hoe werd Nederland een democratie? (video)

Van 10 tot en met 18 september, de week voor Prinsjesdag, vindt het Prinsjesfestival 2018 plaats in Den Haag. Tijdens het Prinsjesfestival 2018 vieren we met allerlei activiteiten dat Nederland een democratie is.

Prinsjesfestival 2018 den haag hoe werd nederland een democratie animatievideo

Dat Nederland een democratie is, betekent dat we een grondwet hebben waarin staat waaraan iedereen zich moet houden, dat er een volksvertegenwoordiging is die bepaalt wat er gebeurt, dat iedereen vanaf 18 jaar stemrecht heeft en dat we mogen zeggen wat we willen, mits dat respectvol naar elkaar gebeurt.

Dat Nederland een democratie is, is niet altijd vanzelfsprekend geweest. Daar is een lange weg aan vooraf gegaan. In onderstaande animatievideo wordt uitgelegd hoe Nederland stap voor stap door honderden jaren heen steeds meer een democratie is geworden.

Prinsjesfestival 2018 thema

Het thema van het Prinsjesfestival dit jaar is ‘Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons?! Over toekijken of meedoen.’ Diit thema stelt betrokkenheid van burgers bij onze democratie centraal. Het wil mensen aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid voor onze democratie, mensen ook prikkelen om die te nemen. Democratie kent immers een gedeeld eigenaarschap. Voor vrijblijvendheid is dan ook geen plaats: ‘Vraag niet wat de democratie kan doen voor jou. Vraag wat jij kunt doen voor de democratie’.

Het Prinsjesfestival 2018 duurt nog tot en met 18 september 2018. Bekijk hier het programma. Jij komt toch ook de democratie vieren?

Lees ook: Vier de democratie tijdens Prinsjesfestival in Den Haag
Prinsjesfestival 2018 van start – Gelderland staat centraal (foto’s)

5605 getoond, 270 bekeken

One thought on “Prinsjesfestival 2018: hoe werd Nederland een democratie? (video)

  1. Ze vergeten in dat filmpje te vermelden dat Nederland in 1795 al eens een democratie was geworden, met burgerrechten, vrije verkiezingen en een grondwet. Nog niet een ideale staat, maar wel een enorme vooruitgang. Willem I heeft die ontwikkeling na de Franse annexatie afgesloten in plaats van hersteld. 35 jaar absolute monarchie volgde. Thorbecke verwees in 1848 naar de verworvenheden van 1795 en de jaren erna als voorbeeld voor zijn plannen.

    De eerste voorzitter van het parlement in 1795 en grondlegger van de eerste Nederlandse grondwet, Mr. Pieter Paulus, werkte zo hard voor zijn democratische idealen, dat hij zijn verkoudheid verwaarloosde en in het harnas stierf. Meer dan een fietspad in de duinen van Loosduinen wilde de gemeente in 2013 niet naar de vader van de Nederlandse rechtsstaat vernoemen. En Pieter Paulus ligt nog wel begraven in Scheveningen, op begraafplaats Ter Navolging. Volgens sommigen komt dat doordat hij niet geloofde in erfopvolging van het staatshoofd. In het zwaar Orangistische Den Haag en Scheveningen is Pieter Paulus kennelijk nooit vergeven dat hij geen Oranjemonarchie zag zitten. Veel mensen hebben kennelijk minder moeite gehad met het vernoemen van straten naar slavenhandelaars uit de Republiek der Zeven Vereenigde Nederlanden en tegenstanders van democratie uit de negentiende eeuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *