Proef met drijvende zonnecentrale 15 km voor Scheveningse kust

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Op zo’n 15 kilometer uit de kust van Scheveningen komt de eerste drijvende zonnecentrale van Nederland, dat meldt Architectenweb. Een groep van zes Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen gaan de komende drie jaar aan de slag met een drijvende zonnecentrale (of ‘zonnefarm’) met een oppervlakte van 2500 vierkante meter.

Doel van deze proef is om te kijken of er, naast windmolens op zee, ook op deze manier duurzame energie kan worden opgewekt. Het is de eerste keer dat een zonnefarm op zee wordt geïnstalleerd.

Aan het gebruik van zonnepanelen op zee zitten zowel voor- als nadelen. Belangrijke voordelen zijn dat ze geen ruimte op het land innemen, dezelfde energieopbrengst leveren door de reflectie van de zon op het water en door het zeewater een koelere temperatuur hebben, met als gevolg een goede prestatie. Belangrijkste nadelen van een drijvende zonnecentrale op zee zijn de enorme golven en de krachten van de natuur (onweer, storm) die de techniek schade kan toebrengen.

De kosten voor dit project bedragen zo’n twee miljoen euro, waarvan 1,4 miljoen euro wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Wat vind jij van deze proef? Is dit een goede manier om energie op te weken of niet? Laat het weten in een reactie!

1331 getoond, 95 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *