Proef met Wijkrechter in Den Haag om conflicten op te lossen

De gemeente Den Haag start vanaf 1 oktober 2018 met een nieuwe proef. Rechtspraak.nl meldt dat vanaf die datum in stadsdeel Escamp de Wijkrechter kan worden ingeschakeld om conflicten zoals burenruzies, problemen binnen een VVE en die tussen huurder en woningcoöperatie op te lossen. Het uiteindelijke doel van dit nieuwe project is de leefbaarheid in Escamp, maar ook in andere delen van de stad te verbeteren.

wijkrechter den haag escamp proef

Bron: pixabay (auteur: Ajel(

Hoe werkt de Wijkrechter?

Eigenlijk lijkt dit project qua uitwerking een beetje op de televisieprogramma’s De Rijdende rechter en Meester Frank Visser doet uitspraak. Beide partijen mogen eerst aangeven waar het conflict over gaat. Indien nodig brengt de wijkrechter een bezoek aan de plek waar het probleem zich afspeelt. Daarna volgt een zitting waarin de Wijkrechter probeert om beide partijen er in goed overleg en met duidelijke afspraken uit te laten komen. Als dat niet lukt zal de Wijkrechter alsnog uitspraak doen over de zaak, waarna de partijen het vonnis moet opvolgen of nog in hoger beroep kunnen gaan.

Kosten

Wie aanklopt bij de Wijkrechter betaalt in Escamp slechts 39,50 euro. Advocaten en rechtbankkosten zijn hier dan niet nodig. Na drie maanden zal de proef ook verder worden uitgerold in de rest van Den Haag. De hele proef zal tot en met januari 2020 duren. Daarna volgt een evaluatie om te kijken of deze manier van rechtspraak in de wijk een vervolg krijgt.

Wil je meer weten over dit project of een probleem melden bij de Wijkrechter? Dan kun je kijken op deze website.

Wat vind jij van deze nieuwe manier van rechtspraak? Laat het weten in een reactie!

1764 getoond, 41 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *