Rabobank Regio Den Haag: ‘Gewoon doen en kijken wat er gebeurt’

Renée Turion waagde de stap en startte haar eigen evenementenbureau, Turion Events. ‘Mijn ondernemingsplan geeft houvast: dáár wil ik naartoe.’ – Foto: Katja Poelwijk

Plannen om een bedrijf te starten, had Renée Turion niet. Maar het ondernemingsplan voor een evenementenbureau, resultaat van haar eindscriptie, lag er toch. ‘Dus ben ik maar begonnen.’

Gewoon doen en kijken wat er gebeurt.’ Dat adviseert de Nootdorpse haar studenten van de minor Ondernemen aan de Haagse Hogeschool als zij hen naar bedrijfsbezoeken begeleidt. Die instelling heeft háár immers succes gebracht. ‘Ik was net klaar met mijn opleiding Small Business & Retail Management aan de Haagse Hogeschool’, zegt Renée. ‘Ik woonde nog thuis, had geen vaste lasten. Een veiliger situatie om vanuit te beginnen, kun je eigenlijk niet bedenken.’

En dan was daar natuurlijk dat kant-en-klare ondernemingsplan. ‘Inderdaad. Ik dacht: laat ik het gewoon proberen. Mijn bedrijf was al ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat was eveneens onderdeel van mijn eindscriptie, om te ontdekken wat daar allemaal bij komt kijken.’

Renées eerste opdracht was van de Haagse Hogeschool. ‘Het opzetten en organiseren van bedrijfsbezoeken voor de minor Ondernemen. We gaan onder meer naar de Rabobank. Daar krijgen ze een presentatie van de mensen van de Startersdesk. Die vertellen bijvoorbeeld welke stappen je moet ondernemen als je een bedrijf start en wat er in een financieel plan moet staan. Het zijn nuttige bezoeken. De studenten zien dat het er buiten de muren van de school heel anders aan toe gaat.’

Happen en Stappen
Ongeveer een jaar na haar start maakte Renée een momentopname. ‘Ik had op dat moment drie opdrachtgevers. Het ging best goed, maar ik vond het ook wel wat mager. Dus ben ik zelf een evenement gaan opzetten: Happen en Stappen.’

Bij Happen en Stappen genieten de gasten van een viergangendiner waarbij elk gerecht in een ander restaurant geserveerd wordt. Gedurende de avond wandelen de deelnemers steeds naar het volgende restaurant. ‘Het slaat heel goed aan’, vertelt Renée enthousiast. ‘Ik ben ermee begonnen in mijn eigen dorp, Nootdorp. Inmiddels organiseer ik deze avonden bijvoorbeeld ook in Voorburg en Rijswijk én voor bedrijven en netwerkverenigingen. Het is nu zo druk, dat ik drie stagiairs heb. Eind dit jaar, begin volgend jaar hoop ik iemand in dienst te kunnen nemen.’

Uitbreiden
Afgelopen december pakte Renée haar ondernemingsplan er weer eens bij. ‘Op aanraden van de Startersdesk heb ik het op een A4-tje gezet. Het is goed om er af en toe naar te kijken; het geeft bevestiging dat ik op de goede weg zit. Maar ook houvast: dáár wil ik naartoe. In mijn geval is dat uitbreiden. Het zou geweldig zijn als Happen en Stappen straks een landelijk concept is!’

Ook ondernemen? 4 tips van Renée Turion
1 – ‘Zorg dat je weet waarin jij je onderscheidt met jouw onderneming en waar je focus ligt.’
2 – 
‘Met een goed overzicht weet je hoeveel geld je nodig hebt voor kosten en investeringen.’
3 – ‘Kom niet in de verleiding om zaken rooskleuriger voor te stellen. Op basis van realistische gegevens maak je de beste keuzes.’
4 – ‘Goede feedback helpt je om jouw plan aan te scherpen. Vraag familie, vrienden of de Startersdesk er eens kritisch naar te kijken.’

TEKST: MARJON HOOGESTEGER
FOTO’S: KATJA  POELWIJK

2775 getoond, 60 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *