Rechter beslist: voorlopig nog geen bomenkap Veenkade

Rechter hamerVandaag heeft de bestuursrechter besloten dat de gemeente Den Haag voorlopig niet mag beginnen met de bomenkap op de Veenkade. De gemeente wil de bomen hier omzagen zodat de kademuur hersteld kan worden.

Strijd tegen bomenkap
De strijd om het behoud van de bomen is al maanden gaande. Een onderzoek van het ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam toont aan dat de kademuren niet hersteld kunnen worden zonder de bomen te kappen. De bewoners hebben zelf een rapport laten opstellen door experts, waarin een alternatieve aanpak wordt voorgesteld zodat de bomen alsnog kunnen blijven staan. De gemeente besloot echter geen aandacht te schenken aan dit rapport.

Beslissing van de rechter
De rechter heeft nu besloten dat een onafhankelijke deskundige moet worden ingeschakeld, die het rapport van de bewoners gaat beoordelen. Tevens is de rechter van mening dat hij onvoldoende informatie heeft gekregen om een definitief besluit te nemen. Om deze reden gaat Stichting Advisering Bestuursrechtspraak nu een onafhankelijk advies uitspreken.

Reactie actiecomité
Volgens advocaat van het actiecomité Arjan van Delden ging het om een  ‘belangrijke uitspraak’ van de rechter. Hij benadrukt dat het actiecomité dat tegen de bomenkap strijdt niet per se elke boom in Den Haag wil redden. Het actiecomité wil simpelweg dat de aanblik van de kades niet wordt aangetast en dat per boom beoordeeld wordt of het nodig is om deze te kappen.
Woordvoerder van het actiecomité, Florine Kuethe, is ook blij met de uitspraak. ‘Dit geeft de burger moed. De strijd is nog niet gewonnen, maar de slag wel.’

3061 getoond, 66 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *