Relatief weinig orgaandonoren in Den Haag

Bron foto: Samuel Zeller / Unsplash (rechtenvrij)

Naar aanleiding van reeds uitgevoerd onderzoek door het Centraal Bureau van Statistiek heeft Overstappen.nl de conclusie kunnen trekken dat het aantal orgaandonoren in Den Haag, ten opzichte van de rest van Nederland, relatief laag ligt.

Uit de cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek blijkt dat niet alleen in de bible belt het percentage orgaandonoren laag ligt, maar ook in Rotterdam en Den Haag. Hier ligt het percentage orgaandonoren, zoals benoemd, lager dan in de rest van Nederland.

Na het twaalfde levensjaar kan gekozen worden voor het wel of niet afstaan van organen na overlijden. Het aantal registraties in het donorregister is toegenomen tot 6,3 miljoen mensen. Dit is 42% van de bevolking. Tevens is het aantal personen dat een orgaandonor bewust weigert gestegen tot een aantal van 1,9 miljoen mensen.

Het relatief lage percentage van Den Haag kan nog zeker gered worden; 35% heeft namelijk vast laten leggen wat er met hun organen na overlijden gebeurt. 13% hiervan kiest er bewust voor dit niet te doen, en 3% laat het hun nabestaanden bepalen. Uit deze cijfers blijkt dat er nog genoeg Hagenezen zijn die nog kunnen bepalen of zij orgaandonor worden of niet.

Wat opvalt uit het onderzoek van het Centraal Bureau van Statistiek is dat het aantal jongeren dat een orgaandonor weigert ook toeneemt. Dit percentage is in een jaar tijd gestegen van 4 naar 11.

Een verklaring voor het lage percentage van orgaandonoren in Den Haag is er niet. Wat opvalt is dat de omliggende gemeenten een aanzienlijk hoger percentage aan orgaandonoren hebben. Hoe verklaren Hagenezen dit percentage?

4762 getoond, 68 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *