René Nodelijk, Godfather van Haagse Rock ’n Roll, 8 maart te gast bij RTW FM

René Nodelijk en zijn band tijdens The Boulevard of Golden Oldies op Kijkduin. (foto: Martin Reitsma)

René Nodelijk en zijn band tijdens The Boulevard of Golden Oldies op Kijkduin. (foto: Martin Reitsma)

A.s. donderdag is hij te gast in het RTW FM radioprogramma Nederbeat –  The Beat Goes On.

Het Den Haag van begin jaren zestig kende veel dynamiek en verandering met een opkomende jeugdcultuur en jeugdgangs naar voorbeeld van onder meer The Westside Story. Jongeren gingen zich afzetten tegen het ouderlijk gezag en keerden zich af van de gezapige jaren vijftig met veelal brave en keurige muziek en met kleding en haardracht die zeker ‘spannender’ werd en waarbij je zo maar van school kon worden gestuurd als je haar te lang was. Klaasje van der Wal van Shocking Blue moest in die tijd van de HBS af vanwege zijn te lange haar. Amerika en Engeland liepen voorop en de plaatjes van Elvis, Jerry Lee Lewis, Eddy Cochran, Chuck Berry, Cliff & The Shadows, Johnny Halliday waren vooral te horen op buitenlandse radiozenders zoals radio Luxemburg, BBC en Caroline. Radio Veronica stond in die jaren nog in de kinderschoenen. In Den Haag ontstonden jeugbendes zoals de Kikkers en de Bullen die de strijd met elkaar aangingen.
De befaamde Tielman Brothers stalen met de Crazy Rockers de show in het Scheveningse Palais de Dance maar er was nog een rashagenees die toen al furore maakte en dat is Rene Nodelijk.

Met zijn vermaarde Haagse band, René & The Alligators opgericht in 1959, stond hij op vele poppodia en kende hij een grote aanhang. Hij was toen al een van de beste gitaristen van Nederland.
Ze brachten succesvolle singles uit, kregen veel aandacht van de media en waren te horen in programma’s op radio en tv. Veel bekende Haagse muzikanten kregen jarenlang gitaarles van hem waaronder de jongens van The Golden Earrings, Hans Vermeulen en Fred de Wilde van Shocking Blue. Bekende muzikanten als John Meijer, Bea Willemstijn en de inmiddels overleden gitaristen Albert Doornik en Huib van Straten maakten deel uit van zijn bands.

René was met zijn band een voorbeeld voor de latere bekende Haagse beatgroepen waaronder the Golden Earrings en Shocking Blue. In 1978 maakte René een comeback met zijn vrouw Renée (Anja Exterkate). Ze maakten prachtige singles en albums zoals ‘Sad man’,’ Reaching for the Sky’, ‘Sweet nothin’s’, ‘A whole lotta shakin’ goin’ on’, ‘Come closer’ en ‘Sometimes you cry’. Oud radioman Frits Spits draaide in de jaren tachtig veel muziek van de band in zijn programma de ‘Avondspits’ en ook andere radiostations gaven veel airplay. Het prachtige nummer ‘High time he went’ werd in 1982 een dikke top 10 hit in de Top 40.

Donderdagavond 8 maart 2018 a.s. komt deze nestor en gitaarvirtuoos naar het programma Nederbeat – The Beat Goes On – bij RTW FM. Hij doet dan een interview met schrijver dezes over zijn carrière in de muziek met Rene and The Alligators, Toby Collar & Renée. Zijn oude drummer Hagenaar John Meijer maakt filmopnamen van deze gigant uit de Nederpop.
Hun optredens spreken anno 2018 nog zeer tot de verbeelding en trekken ook nog steeds veel én enthousiast publiek. Deze gerenommeerde band tilt het verre verleden naar het heden en laat menigeen opnieuw hunkeren naar de tijd van Petticoats en Vetkuiven, Puch en Tomos, de Kikkers & the Plu. Uit een tijd dat ‘Geluk nog heel gewoon was’. RTW is te beluisteren op 105.8 FM, 103.8 in de ether en via de stream op de website.

1647 getoond, 393 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *