Revisiting the Golden Age in Pulchri

In Pulchri aan het Lange Voorhout is op dit moment Revisiting the Golden Age te zien. The Golden Age is de Nederlandse Gouden Eeuw. Naar aanleiding van dat speciale tijdvak maakten drie kunstenaars bijzonder werk, dat wonderwel een mooi geheel vormt.

Van Michael Mapes uit New York hangen er portretten van Hollandse dames die we ook kennen van de Nederlandse schilders uit de Gouden Eeuw. Het zijn aristocratische dames (en een heer) die het goed getroffen hebben en die het zich konden veroorloven in volle glorie geportretteerd te worden. Met een mooie jurk, juwelen, vaak een speciale kanten kraag, een molenkraag of de Engelse, latere platte variant.

Angstaanjagende blik
Mapes geeft er door middel van duizenden minieme verticaal-langwerpige fotostukjes, glazen flesjes, stukjes plastic en gelatine capsules een geheel eigen invulling. Deze verticale stukjes zijn vastgepind met honderden dunne naalden. De werken zijn gebaseerd pulchri revisiting - 1op high resolution scans van werken uit het Amsterdamse Rijksmuseum.

Mapes las vervolgens alles wat er te lezen was over de geportretteerde dames en begon fragmenten die bij het leven van die persoon pasten te verzamelen. Fragmenten van foto’s, haarlokken, het handschrift van de persoon en juwelen. Al die fragmentjes pinde hij vast op een ondergrond, hij probeerde de persoon in kwestie een angstaanjagende blik mee te geven en zette het in een box. Het resultaat is buitengewoon geslaagd.

Als een klassieke schilder

pulchri - revisiting  5De overvloed van de Gouden Eeuw staat ook in de fotoportretten van Hans Withoos centraal. Je ruikt als het ware de decadentie. We zien geënsceneerde opstellingen van zoals in de Gouden Eeuw: bloemen- en fruitstillevens, een groep mensen in een bepaalde situatie. Withoos: “Voordat ik het uiteindelijke portret vastleg is er heel wat voorbereiding aan vooraf gegaan. De modellen moesten gekozen worden, de kleding gemaakt, de make-up aangebracht. Precies naar datgeen wat ik als uiteindelijk ‘plaatje’ in mijn hoofd heb.”

Vervolgens worden die beelden met de computer bewerkt. “Zoals een klassieke schilder breng ik laag over laag om uiteindelijk tot het perfecte beeld te komen.”

Etsen
Van Han van Hagen zijn er etsen van landschappen, planten en beesten, schapen, runderen, vogels die tijdloos zijn. Het past in het heden én het past in de Gouden Eeuw.  pulchri - revisiting 3pulchri revisiting - 2, ruine-ammerzoden.

In een sterk uitvergrote ets zie je hoe hij met dunne lijntjes zeer precies te werk gaat. Ook is er een ets van het Parco dei Mostri bij Bomarzo in Italië.

Meer informatie over de tentoonstelling vind je op de site van Pulchri en NL Equals Us.

563 getoond, 177 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *