Scheveningen Holland Sport – Het Sprookje van Houtrust

Dankzij de successen van ADO staat het voetbal in Den Haag weer volop in de belangstelling. Maar wie weet nog dat Den Haag beschikte over twee (semi-)profclubs, ADO en (Scheveningen) Holland Sport? En dat de bakermat van het profvoetbal in Nederland niet in het Haagse Zuiderpark lag, maar in Wassenaar, op Duinhorst, en kort daarop in Scheveningen, op Houtrust? Inwoners van Scheveningen weten dat heel goed.

Scheveningen Holland Sport haalt op 26 mei 1958 het kampioenschap binnen van de eerste divisie door De Volewijckers met 4-1 te verslaan. Het dorp staat op zijn kop!

Holland Sport, op Duinhorst begonnen als Profclub Den Haag ’54, leeft nog volop in hun harten en de turbulente geschiedenis van ‘hun’ club leeft voort als een sprookje, poëtisch maar ook grimmig, met hoogte- en dieptepunten, waarvan de gedwongen fusie met ADO in 1971, precies veertig jaar geleden, de diepte van een afgrond vertoonde. Holland Sport was meer dan een voetbalclub, het was de club van Scheveningen, met een sociaal bindende functie en een geheel eigen cultuur.

Afgelopen tijd hebben we met een heel team met veel enthousiasme gewerkt aan de samenstelling, vormgeving en inrichting van de zomertentoonstelling ‘Scheveningen Holland Sport – Het Sprookje van Houtrust’ in Muzee Scheveningen. Talloze fotoboeken, knipsels, officiële documenten, cartoons, films, voetballen, vaantjes etc. etc. zijn hier de afgelopen periode voorbijgekomen en wat was dat leuk! Wat heb ik prachtige verhalen gehoord en wat een emoties en herinneringen komen er naar boven, vooral bij degenen die daadwerkelijk deze club van heel dichtbij hebben meegemaakt. Ik sprak onlangs met een wat oudere man die toevallig hoorde dat we met dit onderwerp bezig waren en hij begon spontaan, met glinsterende ogen, te vertellen over zijn herinneringen.

Waarom juist nu? In juni 2011 is het precies veertig jaar geleden dat het eerste elftal van Holland Sport zijn laatste wedstrijd speelde. Veel van de toenmalige spelers, bestuursleden en supporters zijn nog in leven, zitten vol verhalen en tonen nog immer veel interesse in de historie van de voormalige profclub.

Feest in de kleedkamer na het behalen van het kampioenschap van de eerste divisie, 26 mei 1968. V.l.n.r.: Rob van der Bol, Martin van Vianen, Cor van der Hart (trainer), Pim van der Maas en Dick König (verzorger).

De tentoonstelling ‘Het Sprookje van Houtrust’ probeert de karaktertrekken van (Scheveningen) Holland Sport, de geschiedenis van de club, het type voetbal dat werd gespeeld, de organisatie van de club, de samenhang met de Scheveningse gemeenschap en de clubcultuur, in beelden, teksten en objecten tot leven te wekken in een expositie die loopt van 4 juni 2011 tot en met 11 september. We hebben zelf een speciale editie van De Sportgids gemaakt die voor elke bezoeker gratis beschikbaar is.

Zaterdagmiddag wordt de tentoonstelling geopend door oud-spelers Sjaak Roggeveen en Jan Teske. Bij de opening zijn vele andere oud-spelers, supporters en bestuursleden van Holland Sport aanwezig, zodat deze mede het karakter van een reünie zal krijgen.

Vanaf zondag is de tentoonstelling ook voor het publiek te bezichtigen. Ik zou zeggen: ga kijken en laat weten wat je ervan vindt. We zijn erg benieuwd!

Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 92, Scheveningen. Openingstijden: di. t/m za. 10.00-17.00 uur, zo. 12.00-17.00 uur. In de schoolvakanties is het museum ook op maandagen geopend.

One thought on “Scheveningen Holland Sport – Het Sprookje van Houtrust

  1. Bertus de Harder heeft toch ook nog bij SHS gevoetbald? ik heb van mijn 8ste tot mijn 16de in Den Haag gewoond en ging vaak met mijn vader bij SHS kijken. zelf bij Celeritas gevoetbald. ADOo had belangstelling en ik heb nog een paar trainingen bij Rinus Loof (leeft die nog?) gedaan. Toen naar Gorinchem verhuisd en bij Unitas gaan spelen tot mijn 28ste (geveld door suikerziekte). Daardoor ook allebei m’n benen kwijt. Ik ben nu 70 jaar en zal altijd heel prettige herinneringen aan mijn Haagse tijd hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *