Scheveningseveer op de weg tussen Scheveningen en Den Haag

Regelmatig fiets ik vanuit het Noordeinde naar de Zeestraat, of andersom. Ik moet dan erg opletten op de auto’s die over de Mauritskade en de Hogewal rijden. Maar meer obstakels om aan de overkant te komen, zijn er niet. Tot in de 19e eeuw was dat wel anders. Er was geen brug en je moest met een bootje overgezet worden. Daarom heet deze plek nog steeds Scheveningseveer.

Grachten
Scheveningseveer 1

foto Jacqueline Alders

Nadat Den Haag eeuwenlang onbeschermd was geweest, groef men in het begin van de 17e eeuw een grachtengordel. Uiteraard bedoeld om ongewenste bezoekers uit de stad te houden. Tegelijkertijd moest het verkeer wel gewoon door kunnen gaan. Daarom dus een veer om aan de andere kant te komen.

Scheveningseveer

foto Jacqueline Alders

Het deel van de grachtengordel aan de noordkant van Den Haag heette oorspronkelijk de Noord Singelgracht. De Singelgracht had een aantal punten waar mensen de stad in en uit konden. En bij het Scheveningseveer waren dat vooral bezoekers van en naar Scheveningen. Zoals de Scheveningse vissersvrouwen die met hun zware manden op weg waren naar de markt of particuliere adressen om hun vis te verkopen. Gelukkig hoefde die na 1653 niet meer over het lange zandpad tussen Scheveningen en Den Haag te strompelen. In dat jaar kwam de Scheveningse weg klaar. Maar ze moesten dus nog wel een tijd met het bootje naar de overkant van de Noord Singelgracht. Pas in de 19e eeuw kwam de brug.

Verfrissing
Scheveningseveer boot

foto Jacqueline Alders

Reizen was in de 17e eeuw erg vermoeiend en er was behoefte aan een pleisterplaats. In 1630 werd op de hoek van het Noordeinde een herberg geopend, De Groene Valck. Later werd dat de Prins Taveerne. Aan de muur zijn beelden opgehangen die herinneren aan de relatie van het Scheveningseveer met Scheveningen en de zee. De beelden zijn van de Haagse beeldhouwer Dirk Bus.

Op diezelfde plek is nog steeds een horecabestemming. Het pand staat te huur en de verhuurder is een brouwerij. Niet verrassend: die wil wel dat de nieuwe huurder iets in het pand gaat doen met een hoge bieromzet.

Opknapbeurt
Scheveningseveer kademuur

foto Jacqueline Alders

De kademuren van het Scheveningseveer zijn in de afgelopen winter volledig vervangen. Het water kan beter doorstromen en de opstapplek voor rondvaarten is vergroot. Het trafohuisje vertelt nu de historie van het Scheveningseveer. Ga er eens heen, lees de tekst en bekijk de foto’s en je stapt terug in de tijd.

 

Scheveningseveer trafohuisje

foto Jacqueline Alders

Meer verhalen over de Haagse grachtengordel hoor je als je met vrienden of familie mijn fietstour Den Haag van Stad en Zee doet.

 

 

Lees ook:
Art Nouveau in Den Haag

De Haagse Portiekwoning
Raambelasting in Den Haag: het dichtgemetselde ramen mysterie

1658 getoond, 126 bekeken

One thought on “Scheveningseveer op de weg tussen Scheveningen en Den Haag

  1. Historisch stukje Den Haag aan de vergetelheid ontrukt. Vlakbij Geitenmie en het cafe voor ”andergeaarden”. Bij de Prins Taveerne stond heel lang een grote V geschilderd. Victorie betekende dat in WO II. Maar volgens de Duitsers: V is victorie, want Duitsland wint op alle fronten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *