Spektakel met Simon Stevin zeilwagen op Scheveningen (video)

Foto: Haagse Dingen

Foto: Haagse Dingen

Na heel wat voorbereidingen was het dan zover. Tijdens een historisch spektakel werd een replica van de zeilwagen van Simon Stevin onthuld. In 1602 haalde hij een snelheid van 40 km per uur tot aan Petten.

Net als toen

Rondom het standbeeld van het Vissersvrouw van Scheveningen, was het letterlijk een sprong naar het verleden van Scheveningen. Met badhuisjes en strandkoetsen was de boulevard stijlvol aangekleed. Met een kleine 200 figuranten en de deelnemende koren was het werkelijk een genot voor het oog. Tijdens deze dag zijn er heel wat foto’s en filmpjes gemaakt door de bewoners en de vele gasten op het strand.

Foto: Haagse Dingen y

Foto: Haagse Dingen

Nagebouwd

De zeilwagen is nagebouwd door studenten van ROC Mondriaan. In dit weekend werden ook oude Scheveningse ambachten gedemonstreerd. Wij spraken met twee van deze ambachtslieden. Piet van de Wiel stond er met een kleine greep uit zijn verzameling zelfgemaakte boten op schaal. Een andere heer vertelde over het maken van spullen van touw. Waaronder ook over de handgemaakte vervanger van toiletpapier.

Foto: Haagse Dingen r

Foto: Haagse Dingen

Onthulling

Voor deze feestelijke onthulling zijn vele gasten van toen gevraagd om eens een woordje te doen over de zeilwagen. Prins Maurits (Sjaak Bral) kwam even terug uit Delft om dit stukje meesterwerk te aanschouwen. En sprak nog eenmaal zijn onderdanen in Scheveningen toe. Waarna Prins Maurits en schout Adriaan Coenen (Boudewijn Revis) samen de vlag hesen en het zeilwagenlied ten gehore werd gebracht.

Foto: Haagse Dingen u

Foto: Haagse Dingen

Veel muziek en nostalgie

Met optredens van  Show- en Drumfanfare Duindorp uit Scheveningen, Schevenings Vissersvrouwenkoor, Shantykoor Scheveningen en nog veel meer…

 

2395 getoond, 161 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *