De spits van de Haagse Toren: ga ‘m van dichtbij bekijken!

Haagse TorenVorig jaar heeft de spits van onze Haagse Toren maandenlang een paars rokje gedragen. Maar nu is ze weer in al haar glorie te bewonderen. Fris geschilderd, zodat ze weer een tijd mee kan. Deze schilderbeurt staat in een lange lijn van aanpassingen en onderhoud aan de toren die zo bepalend is voor het beeld van Den Haag.

Zeskantige toren
Nadat de Sint Jacobskerk in 1402 grotendeels was afgebrand, werd deze herbouwd en werd er een toren aan toegevoegd. Dit betekent dat voor Hagenaars al vanaf ongeveer 1425 dit baken in het stadsbeeld zichtbaar is. En het is een bijzondere toren. Er zijn namelijk in Nederland maar twee kerktorens die van onder tot boven zeskantig zijn (de andere toren staat in Nieuwerkerk op het Zeeuwse eiland Duiveland). Het is niet meer bekend wie de architect en/of bouwmeester was.

De spits
Grote Kerk Den HagDe eerste spits van de toren was naar de mode van die tijd in de gotische stijl. In 1539 sloeg de bliksem is en werd de toren door het vuur verwoest. In 1542 waren we inmiddels in de Renaissance beland en kreeg de herbouwde toren de vorm die bij die tijd hoorde. De bliksem wist de toren overigens nog een keer te vinden, ook in 1702 ging het mis. Maar een alerte Hagenaar doofde de brand op tijd.

Neogotiek en gietijzer

Haagse torenDe tweede helft van 19e eeuw was een tijdperk waarin grote gietijzeren constructies mogelijk werden en de mode in de architectuur teruggreep naar de gotiek. De Haagse toren werd dan ook in 1861 gekroond met een gietijzeren, neogotische spits. Die bleek echter op den duur veel te zwaar te zijn en veroorzaakte scheuren in de toren. In 1957 is deze spits weer vervangen en sindsdien heeft de toren weer een renaissance aanblik.
Binnenkort is het weer mogelijk om onze Haagse Toren te beklimmen. Ga deze Haagse icoon van dichtbij bekijken en geniet van het prachtige uitzicht over de stad!

English version

1244 getoond, 119 bekeken

2 thoughts on “De spits van de Haagse Toren: ga ‘m van dichtbij bekijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *