Staande ovatie bij première Melk en Dadels in Koninklijke Schouwburg

Persfoto (fotograaf Kurt Van der Elst)

Persfoto (fotograaf Kurt Van der Elst)

Een middag Melk en Dadels is een middag verschrikkelijk hard lachen. Onder de indruk van de vier stoere, open, hilarische, mooie top-cabaretiers en geschokt van bepaalde teksten. Een middag vol mooie, lieve mensen die na de voorstelling binnen een microseconde de Koninklijke Schouwburg laten trillen met een staande, oorverdovende, hartverwarmende ovatie.

Warm welkom

Foto: Iwan de Brabander

Foto: Iwan de Brabander

Bij aankomst bij de Koninklijke Schouwburg is het al druk aan het worden met gasten. Altijd leuk om naar het theater te gaan en helemaal leuk om in het mooiste theater in Den Haag een voorstelling te bekijken. Bij binnenkomst een warm ontvangst. ‘Bijna helemaal vol’ hoor ik iemand nog zeggen. Nou, ik ben benieuwd wat ik kan verwachten.
Even een drankje in de foyer, waar (hoe cool is dat) een roze vloer is neergelegd voor deze dag. Dat in combinatie met de rode loper, de mooie kleurrijke creatie van de gasten en gastvrouwen, die met heerlijke Melk en Dadels staan, is al een feest op zich. De sfeer is er heerlijk.
Uit de entreehal hoor ik trommelgeluiden en nieuwsgierig daar kijkend, zie ik dat een paar van de gastvrouwen een handtrommel hebben, waar flink op losgegaan wordt. In verschillende talen en kreten gaan er tonen en woorden over de beats en dan ineens onverwachts hoor ik ‘Waar is dat feestje… Hier is dat feestje!’ Nou, dat klopt als een hart!
Damn en het feest is nog niet eens begonnen. Terug in de foyer zie ik tussen de mensen een stand staan met Nederlands oranje sjaals met Maroc erop, die ter plekke gebreid worden door een wat oudere, de rust zelf zijnde, man. Helaas geen tijd gehad de mooie creaties van dichtbij te bekijken, met de toenemende drukte. Een zaal met een mooie, happy vibe. In de hal wordt er nog muziek gemaakt en gedanst. Even erlangs en op naar de zaal.

Melk en Dadels?

Persfoto

Persfoto

De vier krachtige jonge actrices; Soumaya Ahouaoui, Kyra Bououargane, Fadua El Akchaoui en Khadija El Kharraz Alami staan met hun rauwe, persoonlijke en speelse zelf hun ‘mannetje’ in de vette productie Melk & Dadels van regisseur Daria Bukvić en schrijver Tofik Dibi. Met haar authentieke combinatie van humor en ernst, creëert Bukvić samen met Dibi een zelfbewuste inkijk in de Marokkaans-Nederlandse cultuur die niet eerder is vertoond. Deze woorden komen uit het persbericht en zou ik niet anders kunnen beschrijven. De show is knap in elkaar gezet met heel veel informatie die op een speelse manier bij je naar binnen wordt gebracht.

Supervrouwen
Om bij het einde te beginnen en zoals ik in de inleiding aangeef, heb ik na het verloop van deze voorstelling een record opstaan en gaan klappen, schreeuwen en fluiten, oftewel een oorverdovende, hartverwarmende staande ovatie zien ontstaan. Dit is naar aanleiding van de teksten, mimiek, daden en zelfspot van Soumaya, Kyra, Fadua en Khadija. Wat ze brengen is inzicht in hun Nederlands-Marokkaanse cultuur en ervaringen vanaf hun jeugd tot aan nu. Hun opvoeding, omgeving en hun eigen ik. Dat is wat ik heel erg proef in de voorstelling, hoe ze zo heerlijk verschillend zijn en zoveel raakvlakken hebben. Hoe Marokkaans of deels Marokkaans zijn, Nederlander zijn, vrouw zijn, mens zijn, hun één maakt. En hoe ze alle vier verschillend met deze ingrediënten omgaan.
Ze trappen lekker tegen alle vooroordelen en schoppen het denken in hokjes omver. Wat ze brengen zijn sketches, monologen, herkenbare situaties en serieuze anekdotes. Deze situaties worden uitgebeeld in krachtige beelden en woorden. Hoe ze het brengen is… briljant en met kracht, veel plezier en kracht!
Van kippenvel, tot onder mijn stoel (als dat zou lukken) van het lachen, tot aan geschokt en een traan latend, word je als kijker getriggerd door ze.
4 verschillende meiden
4 kleuren pakken
4 verschillende achtergronden
4 individuen

Wat begint met muziek en dans, eindigt met….
Na de voorstelling gaat iedereen naar de hal en foyer, wachtend op de dames die hun waanzinnige energie hebben gedeeld. Nu kunnen ze dat terug doen, wat dus ook gebeurt met veel enthousiasme. De powervrouwen staan tussen de gasten en gaan op de foto, ontvangen complimenten en genieten van alles en iedereen. De vrouwen met de trommels komen erbij en hoppa een cirkel wordt gevormd en de eerste dansjes worden gedaan in de hal. Na een minuut of 15 stoppen de trommelaarsters en neemt DJ Achmed Akkabi het over met de draaitafels. Lekkere 80’s en 90’s nummers hoor ik voorbij komen en steeds meer heupen gaan schudden. Een groot feest is het. Een mooi feest.

Tekst: Iwan de Brabander
Foto’s voorstelling perskit, gemaakt door Kurt van der Elst
Foto’s Koninklijke Schouwburg: Iwan de Brabander

1837 getoond, 119 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *