Stadssafari – De Grote 3 van Loosduinen

Dat ons Den Haag een prachtige stad is hoef ik hier niemand te vertellen, maar ik merk wel dat veel stadsgenoten lang niet alle stadsdelen even goed kennen. En dat is ontzettend jammer want er gebeurd zo ontzettend veel, ook buiten het Centrum en Scheveningen.

De komende tijd ga ik op Stadssafari en ik neem je graag mee. Ik trap af in Loosduinen, het stadsdeel waar ik al sinds 2005 op meerdere adressen woon, en doe dat met een erfgoed top 3.

1 De geboorteplek van Den Haag 

De Loosduinse molen en abdijkerk

De Loosduinse molen en abdijkerk Foto: Robert van Asten

Een rondrit door het voormalig tuindersdorp begint natuurlijk bij de Abdijkerk. Deze voormalige kloosterkerk stamt oorspronkelijk uit 1230 en is daarmee het oudste gebouw van onze stad. In vroegere tijden nog een heus bedevaartsoord omdat Margaretha van Henneberg er in 1276 365 kinderen zou hebben gebaard… Dit wonder werd dit jaar nog in een spectaculaire voorstelling nagespeeld. Een wonder of niet, het blijft een prachtige plek, gecompleteerd door de oude Molen, het Loosduins Museum en wie weet in de toekomst met het Hof van Loosduinen.

2 De nieuwe bloei van Ockenburgh

Ockenburgh voor de renovatie

Ockenburgh voor de renovatie Foto: Robert van Asten

Wat zagen we het allemaal met lede ogen aan… De steeds verdere teloorgang van Buitenplaats Ockenburgh. Hoge struiken konden het wegrottende hout en het afbrokkelende stucwerk niet verhullen. Maar toen kwam daar het Plan B op tafel en werden de mouwen opgestroopt door talloze vrijwilligers. Deze uitbarsting van Haagse Kracht liet de buitenplaats weer bruisen met alle activiteiten rondom Brasserie Ock. Sportactiviteiten, marktjes, jazzbandjes, koek & zopie en genieten van de prachtige omgeving zorgden voor de nieuwe liefde voor Ockenburgh. Nu heeft de gemeente het landhuis van buiten weer prachtig gerestaureerd en is het nu de beurt aan de binnenkant, een zo mogelijk nog grotere klus. Maar de plannen liggen klaar en de vrijwilligers staan te trappelen om aan de slag te gaan. Het gaat nog even duren voordat we het landhuis weer in kunnen maar laat dat je niet weerhouden om naar Ockenburgh te gaan. Het bos staat in volle herfstkleuren en in de kas achter het landhuis kan je na afloop van je wandeling heerlijk genieten van een warme chocolademelk (het seizoen is weer begonnen).

3 De gouden toppen van Kijkduin

Boulevard Kijkduin

Boulevard Kijkduin Foto: Robert van Asten

Voor het laatste stukje erfgoed van deze stadssafari fietsen we naar Kijkduin, de badplaats van Loosduinen en verantwoordelijk voor de gele kopjes op de dorpsvlag. Voordat we die toppen beklimmen stoppen we eerst nog even op het Deltaplein om nog 1 keer over de oude boulevard te flaneren voordat de nieuwbouw de sleetse maar o zo vertrouwde winkels en restaurants gaat vervangen. Gelukkig blijven de vuurtoren en de Atlantis Kijkduin trouw. Na deze melancholische gedachte snel frisse lucht snuiven. Noordwaarts de duinen in totdat we bij het hoogste punt van Zuid-Holland zijn aangekomen, de top van de Vlaggeduin. Vanaf dat duin spotten we deze herfst wellicht de kudde Hooglanders, een vosje, de talloze vogels of de volhoudende badgast.

Hoogste punt van Zuid-Holland

Hoogste punt van Zuid-Holland Foto: Robert van Asten

Zo maar 3 plekken van Loosduinen die zeker de moeite waard zijn om van buiten dit stadsdeel te bezoeken. En dan heb ik Meer & Bos, het Hemels Gewelf of Madestein nog niet eens genoemd. Kom je eens langs? Volgende keer een nieuw stadsdeel met nieuwe mooie plekjes.

 

4112 getoond, 512 bekeken

14 thoughts on “Stadssafari – De Grote 3 van Loosduinen

 1. Beste Robert,
  Goed initiatief: op stadssafari in Loosduinen. Mocht je met je groep de Abdijkerk van binnen willen bezichtigen dam valt dat waarschijnlijk wel te regelen… Van harte welkom om contact op te nemen. Alle goeds!
  Wietske Verkuyl (predikant)

 2. Top, Robert! Precies en ook de reden waarom ik me kandidaat stel voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar: Loosduinen is prachtig en verdient – naast aandacht voor allerlei zaken die oplossingen verdienen – meer waardering. Voor groen, cultuur en historie!

 3. Loosduinen en Kijkduin zijn heerlijk om te bezoeken, maar loop dan ook een keer de Pastoor van Arskerk binnen. Het is een creatie van architect Aldo van Eyck. Japanners en Spanjaarden komen speciaal naar dit gebouw. U kunt er ook naar binnen op afspraak en rond diensten.

 4. Robert, als je de rondrit begint bij de Abdijkerk dan nodig ik je van harte uit om bij de ‘buren’ het Loosduins museum langs te komen. Kun je met je gezelschap de tentoonstelling over de ontstaansgeschiedenis van Loosduinen en zoals Piet stelt, de geboorte van Den Haag waarnemen.

 5. Beste Robert,
  Prima stuk! Den Haag mag zich best goed realiseren dat het stadsdeel Loosduinen niet alleen historisch, maar ook recreatief en vooral ook vanwege de leefkwaliteit, de groene longen van Den Haag, voor alle Hagenaars van heel groot belang is! Dit moet gekoesterd worden en vraagt om speciale aandacht!!
  Herman van den Muijsenberg, lid Commissie Loosduinen en bestuurslid van de wijkvereniging/wijkberaad Waldeck Bohemen Kijkduin

 6. Buitenplaats Ockenburgh heeft natuurlijk een eigen website: https://www.buitenplaatsockenburgh.nl/ en is ook op Twitter te volgen: @shbo_Ockenburgh In Kasserie OCK (de brasserie zit voorlopig nog in de Westlandse kas, dus vandaar Kasserie) is in de regel elke zondagmiddag vanaf 16.00 uur live jazz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *