Stichting Erfgoedpark Loosduinen van start

Foto: Ellen Crijns

Ooit had het tuindersdorp Loosduinen een authentiek centrum. Maar in de jaren zeventig werden
vrijwel alle karakteristieke panden gesloopt en kwamen er flatwoningen en een winkelcentrum voor in de plaats.

Wat van de oude kern overbleef is het groengebied dat deels omzoomd wordt door historisch vaarwater. Het Loosduins Museum is er gevestigd, gelegen naast de Korenaer – de enige nog werkende korenmolen in Den Haag. Een unicum. Het zelfde geldt voor de middeleeuwse Abdijkerk als zijnde het oudste gebouw van Den Haag. Alleen hier bleef het dorpshart nog voelbaar, waarop enkele bewoners zich verenigden om het cultuurhistorische karakter van dit erfgoeddomein te waarborgen voor de toekomstige generaties. Op 3 december 2018 tekenden zij bij de notaris voor de oprichting van de Stichting Erfgoedpark Loosduinen.

Paviljoen Hof van Loosduinen

Foto: Andreas Dijk

Om ook de sociaal-culturele functie van Erfgoedpark Loosduinen te versterken, werkt het bestuur aan het plan om een paviljoenrestaurant toe te voegen op de molenweide. De naam Hof van Loosduinen is ontleend aan het 13de eeuwse Huis van Holland, waarvan graaf Floris IV er zijn hofstede had en de bouw van de Abdijkerk initieerde. De realisatie van het paviljoen gaat gepaard met ambtelijke processen, die de gemeente en de Stichting vanaf nu tweemaandelijks samen doornemen.

Met de bouw en exploitatie van het petit-restaurant in het verschiet, buigt de Stichting zich intussen over de uitwerking van nuttige en verfraaiende voorzieningen. Om te beginnen volgt voorjaar 2019 de onthulling van een informatiebord bij de entreebrug van het Erfgoedpark. Het bord vertelt de rijke geschiedenis van dit unieke erfgoeddomein. Interessant voor bezoekers en nieuwe bewoners en een trotse aanwinst voor Oud-Loosduiners. Den Haag bouwde het nieuwe Loosduinen, maar de kern van  Loosduinen koestert haar cultureel erfgoed.

Contact: erfgoedparkloosduinen@gmail.com

6377 getoond, 57 bekeken

3 thoughts on “Stichting Erfgoedpark Loosduinen van start

  1. Het is eervol om te mogen meewerken aan het mooier en sociaal-cultureel sterker maken van dit unieke erfgoeddomein. Samen met de Raad van Toezicht en Stadsdeelkantoor Loosduinen gaat het bestuur aan de slag. Het Dickens Festival – 22 december 2018 – is géén evenement van Stichting Erfgoedpark Loosduinen, maar een activiteit van Wijkberaad KOM Loosduinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *