Stoom op Scheveningen: 2 dagen genieten van stoommachines (video)

Foto: Haagse Dingen kl

Foto: Haagse Dingen

In het weekend van zaterdag 2 en zondag 3 juni 2018 vond in de Tweede Binnenhaven op Scheveningen een leuk nieuw evenement plaats: Stoom op Scheveningen.

Kijken en meerijden

Tijdens dit gratis evenement zijn in en om de haven allerlei oude en grote nog werkende stoommachines te bewonderen. Van stoomtractoren en stoomwalsen, tot stoomauto’s en stoomschepen, je kunt het zo gek niet verzinnen of het was tijdens Stoom op Scheveningen te bewonderen. Behalve kijken naar de stoommachines, kon je ook meerijden op enkele kleinere schaalmodellen.

 Foto: Haagse Dingen gre

Foto: Haagse Dingen

Verslag

Onze reporter bezocht deze twee dagen en genoot van het geluid en de heerlijke luchten van stoom, kolen en hout zaagsel, waar velen nog aan moesten wennen. Het is niet voor iedereen genieten, maar na een tijdje wen je aan deze dingen. Sommige kinderen lopen met de handen in de oren omdat zij dit geluid nog niet kennen.

Foto: Haagse Dingen jhrr

Foto: Haagse Dingen

Bewolkt begin

En ondanks dat de eerste dag een beetje bewolkt was, kon dit de sfeer niet verpesten. De kinderen (jong en oud) genoten zichtbaar van al dat wat er te kijken en te knabbelen was. Het treintje met een lange rij aanhangwagentjes was deze twee dagen steeds goed gevuld. Op dag 1 heeft onze reporter genoten en alles eens goed bekeken.

Foto: Haagse Dingen fetg

Een stoomfiets – Foto: Haagse Dingen

Een stralende dag twee

Op zondag was onze reporter er al vroeg om al bijtijds een en ander te kunnen zien. Ook sprak hij een groot aantal deelnemers die met passie over hun voertuig wilde vertellen.

Tijdens deze gesprekken hebben we ook nog het een en ander geleerd. Zo vertelde de dame met haar eigen stoommachine dat zij dus een diploma moest halen om met een klein schaalmodel te kunnen werken. Deze mensen hebben dus een klein olie kannetje aan een ketting aan de nek hangen. Zij was al door de stoom passie besmet toen zij 14 jaar was.

Foto: Haagse Dingen krfd

Foto: Haagse Dingen

Muziek van toen

Muziek was er ook genoeg, een stoom draaiorgel stond twee dagen lang te spelen. De meneer die hem bediende is al van zijn twintigste met stoommachines bezig, en is inmiddels 75 jaar.

Een ritje

En ja het kon niet uitblijven, we mochten ook een ritje maken met een van de stoomwagens. De eigenaar nam ons en nog wat mensen mee op een reisje door de buurt. De wagen, die 100 jaar oud was, reed bijna geluidloos door de buurt. En als koning en koningin reden wij op fluweel door de straten. En hier en daar lieten we de mensen even schrikken met de stoomfluit.

Foto: Haagse Dingen dfr

Foto: Haagse Dingen

Hollands Glorie

Naast al dat moois op de kade, lagen er ook twee stoomsleepbootjes. Eentje is voor velen een stukje bekend jeugdsentiment. De Furie uit de film en tv serie van de Avro lag te pronken in de haven. Hollands Glorie was een televisieserie uit 1976 gebaseerd op het boek Hollands Glorie van Jan de Hartog. De serie werd in 1977 uitgezonden door de AVRO.

Dit prachtige stukje erfgoed wordt door vrijwilligers onderhouden. Dit doen zij al vanaf dat dit schip werd afgedankt na de opnamen. Hij was klaar om naar de sloop te gaan. Na een grondige restauratie is dit schip nu een stukje Hollands erfgoed geworden, die in de buitenhaven van Maassluis zijn plekje heeft gevonden.

Voor de liefhebber hier een videoverslag van deze twee STOOM dagen.

2336 getoond, 87 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *