‘De Syriërs komen er aan in Den Haag!’

Met deze woorden ontving ik een uitnodiging om naar het Laak theater te komen, een plek waar ik nog niet eerder ben geweest in Den Haag. De uitnodiging was voor Dé talkshow van Den Haag: ‘De Harry Springer Show!’

Uitnodiging

Uitnodiging

In deze editie gaan we het hebben over Syrische vluchtelingen en gaan we samen met hen praten wat we moeten doen omtrent de problemen met betrekking tot vluchtelingen”, belooft de organisatie. “Ook gaan we kijken of de vooroordelen tegen deze vluchtelingen kloppen. Kom en doe mee!”.

Frustratie
De zaal loopt langzamerhand vol: jongeren van verschillende afkomst, maar ook Nederlandse gezinnen die een plekje zoeken, zodat ze goed zicht hebben op de show. Als eindelijk Harry Springer binnenkomt, gaat hij meteen in discussie met de zaal. ‘Henkie’ schreeuwt zijn frustratie uit over de komst van Syriërs in Den Haag en het geld dat daarvoor wordt uitgetrokken. In onvervalst Haags geeft hij uiting aan het angstgevoel dat er bij heel veel mensen leeft: bang voor verkrachting, bang voor het inpikken van huizen en bang voor het stelen van banen. Harry Springer laat een aantal filmpjes zien, waarin hij straatinterviews houdt; je kunt merken dat veel Hagenaars deze angst delen.

Sahar, David, Qorban

Sahar, David, Qorban

Geen werk
Dan komt er een kort filmpje waarbij Harry Springer op bezoek gaat bij Vluchtelingenwerk en daar in gesprek raakt met twee jongeren: David en Qorban. Ze vertellen over hun ambities en lopen er tegen aan dat ze niet mogen werken, terwijl ze dat heel graag willen. Zij zijn statushouders, al een tijdje woonachtig in Den Haag. Even later nemen deze jongeren, samen met Sahar, de zus van David, plaats in de show. Vol levenslust en bereid om er het beste van te maken.

Vooroordelen
Na de pauze kijken we naar een filmpje waarin Harry Springer de vooroordelen die in Den Haag leven bespreekt met Syrische vluchtelingen: Nedal en Tarek. Vol ongeloof horen ze de vooroordelen aan en ontkrachten deze ten stelligste. Dan komen ook zij vanuit het publiek naar voren. Nedal vertelt een hartverscheurend verhaal hoe hij met zijn broertje Majed heeft moeten vluchten. De zaal houdt het niet droog. Verhaal van Nedal.

Verhaal van Sannaz

Verhaal van Sannaz

Het mooiste stuk is van de avond is het moment waarop Sannaz vanuit de tribune wordt uitgenodigd. Ze vertelt hoe ze zich inzet voor deze jongeren.Zij heeft via Facebook een oproep gedaan om deze jongeren in Den Haag en omgeving een plek aan te bieden waar ze kunnen wonen. Dit bericht is meer dan 1700 keer gedeeld en er is ook gehoor gegeven aan de oproep. Met haar actie heeft ze veel media-aandacht gekregen. Tarek heeft een onderkomen gevonden in Zoetermeer.’

In de nazit spreek ik met de gastgezinnen die Tarek en Nedal opvangen. Gewone Nederlandse mensen die het aandurven om deze jongeren kansen te bieden. Chapeau Thomas Kemna, Gertruud en Harrie voor de opvang van de broers. En chapeau voor de familie Utama voor de opvang van Tarek. Zonder de inzet van Sannaz, bevlogen en maatschappelijk bewogen zou dit nooit gelukt zijn.

Jullie zijn een voorbeeld voor Nederland!

Tarek

Tarek

Harrie en Thomas Kemna

Harrie en Thomas Kemna

Nedal, Tarek, Sannaz, Mitra

Nedal, Tarek, Sannaz, Mitra

 

500 getoond, 266 bekeken

2 thoughts on “‘De Syriërs komen er aan in Den Haag!’

  1. Dat is een mooie avond geweest, wat goed dat deze ontmoetingen georganiseerd worden. en fijn dat jij er verslag van uitbrengt, interessante blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *