Terug naar Peter Berger

Terug naar Peter Berger

Peter Berger, getekend door Jaap Vegter in De Nieuwe Linie (1981)

Vandaag keren wij de zaken eens om als het gaat om gedichten en de stad, waarvoor ik mij met anderen in het kader van de Haagse Poëzieroute inzet.

Gaan wij bij de Haagse Poëzieroute normaliter uit van plekken, straten, pleinen of gebouwen waar wij een gedicht bij zoeken dat daarmee te maken heeft, vandaag gaan wij uit van een Haagse dichter én persoonlijkheid die wij, met iedereen die hem gekend heeft, nog altijd missen: Peter Berger.

Dichter, recensent, kunstcriticus, veelvraat (literatuur, beeldende kunst), levensgenieter, en in zijn loopbaan 25 jaar lang hoofd letteren bij het Ministerie van CRM/ WVC.

Harry Mulisch noemde hem ooit de enige ambtenaar aan wie hij de beoordeling van literatuur durfde over te laten.

Peter Berger in het atelier van Kees Verwey (1976),tekening  door Ed Valk

Zoals Peter Berger worden ze niet meer gemaakt dezer dagen, met lef, durf, brille, charme en weerbarstigheid, en dan ook nog een uitstekende pen.

Hij debuteerde als dichter met Deze voorlopige naam in de inmiddels legendarische Windroosreeks van Uitgeversmaatschappij Holland (1962), waarvoor hij de Anne Frankprijs kreeg.

Hier uit deze bundel bij wijze van kennismaking het gedicht Zomer in Scheveningen.

ZOMER IN SCHEVENINGEN

De boten van mijn jeugd
deinen op de horizon,
ze trekken hun rook
aan tedere rukjes mee,
soms zitten ze minutenlang stil
als duiven op een huis van water,

dan valt het hele beeld weer open,
het ruist door de gaten in de branding,
verderop bladert de wind verstrooid in
de zee hij laat de golven door het water
lopen. de duinen liggen met gesloten
ogen half op hun zij, de lange ruglijn van
het slapend zand, de lange enkels zonder
einde. .

Peter Berger

Uit: Deze voorlopige naam, Uitgeversmaatschappij Holland, Haarlem, 1962.

Een plek voor Peter Berger

Daarom gaan wij vandaag eens even terug naar Peter Berger en kijken wij vanuit zijn brede blik naar de stad die hem dierbaar was en waar hij veel te vinden was, vaak aan een tafeltje in een etablissement. Wij leggen hier de vraag voor aan de lezer wat de beste plek(ken) is of zijn om hem blijvend tot leven te wekken.

Wij hebben er natuurlijk wel onze ideeën bij, maar nu, lezer, bent u eerst aan zet. Reageer, denk mee, draag suggesties en verhalen aan – en wellicht geven wij samen aan Peter Berger die éne plek waar hij soms weer even tot leven komt. Zoals vandaag op deze pagina.

Reacties zijn welkom via haagsepoezieroute@gmail.com.

Meer over Peter Berger op de uitstekende site.

7 thoughts on “Terug naar Peter Berger

  1. Vijf jaar later & het is zo ver.
    Het gaat gebeuren. Zaterdag 23 september 16.30 u wordt het gedicht Lama’s van Peter Berger onthuld in het Lissabon aan de Denneweg. Zie de website van de Haagse Kunstkring

  2. Goeie ideeën, en inmiddels hebben we via de gewone mail ook de gedichten “Winterse jacht in de Middeleeuwen” en “Lama’s” van Peter Berger ontvangen, waarvoor dank! De suggesties bespreken we in de Werkgroep voor de Haagse Poëzieroute die deze week weer bij elkaar komt. Wordt vervolgd! (Eelco van der Waals)

  3. Ja, Peter Berger moet een plek in de poezieroute krijgen.
    Ik zelf dacht in eerste aan de Denneweg, maar Jets idee is ook prachtig.

  4. Ik ben het helemaal eens met Eelco van der Waals, dat er een plek voor Peter Berger moet komen. Hij is een groot dichter en literator. Het gedicht ‘Winterse jacht in de middeleeuwen’ zou mooi bij het Mauritshuis passen. Jet Quadekker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *