Thorbecke-beeld landt eindelijk op Lange Voorhout in Den Haag

thorbeckeDinsdagmiddag 24 januari 2017 is het Thorbecke-beeld op z’n sokkel gehesen op het Lange Voorhout. Het monument wordt 11 februari 2017 om 11.30 uur onthuld in aanwezigheid van minister-president Rutte en burgemeester Jozias van Aartsen. Het monument is ontworpen door kunstenaar Thom Puckey.

John Rudolph Thorbecke wordt als grondlegger van onze parlementaire democratie beschouwd. Thorbecke leidde drie kabinetten en overleed in 1872 in Den Haag. Het beeld van Thorbecke liet lang op zich wachten. Al in 2007 nam de Haagse gemeenteraad het initiatief voor het plaatsen van een standbeeld voor Johan Rudolph Thorbecke. Eén van de uitspraken van Thorbecke: “De Kunst is geen regeringszaak, in zooverre de Regering geen oordeel, noch eenig gezag heeft op het gebied der kunst”.

In Amsterdam is het Thorbeckeplein (aangrenzend aan het Rembrandtplein) vernoemd naar Thorbecke. Hier staat ook een standbeeld van Thorbecke gemaakt door Ferdinand Leenhoff. Kunstenaars collectief Stroom opperde om het Thorbecke monument in Amsterdam te ruilen tegen het Spinoza monument in Den Haag. ‘Honderd jaar geleden wilde Den Haag een hun aangeboden Thorbecke monument niet hebben waarop het naar Amsterdam verhuisde’.

Nu kijkt de liberale staatsman vanuit zijn studeerkamer het Lange Voorhout van de 21ste eeuw in.

5740 getoond, 1348 bekeken

2 thoughts on “Thorbecke-beeld landt eindelijk op Lange Voorhout in Den Haag

  1. Heel goed dat Den Haag een beeld krijgt van Thorbecke. We moeten ons verzetten tegen het idee het Spinozebeeld te verplaatsen naar elders. Spinoza schreef in Den Haag zijn hoofdwerk en zijn beeld staat tegenover het pand waarin hij werkte. Spinoza is belangrijk voor Den Haag en Den Haag was belangrijk voor Spinoza. Tenslotte was Spinoza’s verbanning uit Amsterdam helaas definitief.

  2. Mooie Thorbecke quote voor dit spektakel. Hij is dan toch geland.
    Mijn geweten zegt mij dat ik nooit een woord gesproken, nooit een regel geschreven, nimmer een stap heb gedaan om de gunst te bejagen, hetzij van het volk, hetzij van een vorst. Er is veel actueel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *