Toren Grote Kerk vanaf april 2017 open om te beklimmen

Foto: Steven Lek (Wikipedia)

Vanaf april 2017 is de Toren van de Grote Kerk open om te beklimmen. Om op het balkon van de toren te komen moet je 350 treden klimmen. De toren is 92,5 meter hoog. Bezoekers kunnen in groepjes van 20, onder begeleiding van een gids, naar boven om te genieten van het spectaculaire uitzicht. De toegangsprijs is nog onbekend.

De Sint Jacobskerk is in 1420 gebouwd op het hoogste punt van een duinrug. De zeskantige Haagse Toren moest de afgedwaalde reiziger naar Den Haag wijzen en had een duidelijke functie voor de veiligheid. Den Haag bezat immers geen vestingwerken. Vanaf de toren kon men vijandige invallen vanuit zee en andere gevaren tijdig signaleren. Ook diende de toren als brandwachtpost. Om het half uur dienden brandwachters ‘hoog van de toren te blazen’, als teken dat zij niet in slaap waren gevallen. Na een blikseminslag in 1539, waarbij de toren gedeeltelijk afbrandde, werd de toren herbouwd met behoud van de oorspronkelijke zeskantige vorm. In de toren hangt een klok van ongeveer 6.000 kilo met de oudste afbeelding van een ooievaar in Den Haag.

De kerk werd in 1810 aan de kerkmeesters overgedragen, maar de toren bleef eigendom van de gemeente Den Haag. De openstelling geldt voor 3 jaar. Daarna wordt gekeken of de openstelling wordt gecontinueerd.

1617 getoond, 381 bekeken

One thought on “Toren Grote Kerk vanaf april 2017 open om te beklimmen

  1. En wie de mooiste foto vanaf de spits maakt, wint een Keldertaart, toch redactie? Mooi idee voor een verkiezing meteen. Levert hoe dan ook alleen maar top-inzendingen op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *