Trouwen in gemeenschap van goederen wordt eerlijker? Nog niet!

ellens & lentzeAls je trouwt in gemeenschap van goederen deel je alles. Je deelt de goederen en al je schulden die je voor het huwelijk had en alles wat je later samen opbouwt.

Om het huwelijksvermogensrecht wat eerlijker te maken en partners te beschermen tegen onbekende schulden, komt er een wetswijziging aan. Alleen wat je samen, tijdens het huwelijk, opbouwt (of afbreekt) wordt dan fifty-fifty gedeeld. Alles van voor je huwelijk blijft privé. Maar let op: Als je dit jaar nog trouwt, gelden de huidige regelingen gewoon nog!

Wat gaat er – volgend jaar pas (2018) – veranderen?
Zodra de aanpassingen in het huwelijksvermogensrecht ingaan, en je geen huwelijkse voorwaarden opstelt, trouw je onder de volgende voorwaarden:

  • Alle bezittingen en schulden van voor het huwelijk blijven privé.
  • Alles wat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd wordt bij een scheiding fifty-fifty verdeeld (schulden en goederen).
  • Erfenissen en schenkingen blijven privé.

Waarschijnlijk gaan deze beperkingen van de wettelijke gemeenschap van goederen pas per 1 januari 2018 in. Tot die tijd geldt dat beide partners evenveel recht op alle goederen hebben en allebei hoofdelijk aansprakelijk zijn voor eventuele schulden.

Goede administratie bijhouden
Deze wetswijziging vereist ook een veel gedetailleerdere administratie dan jullie misschien prettig vinden, omdat er in het nieuwe systeem drie soorten vermogens (positief en negatief) worden onderscheiden:

  1. Het privévermogen van partner 1.
  2. Het privévermogen van partner 2.
  3. Het gemeenschappelijke vermogen.

Bij een eventuele scheiding moeten de partners kunnen bewijzen dat bepaalde bezittingen of schulden slechts aan een van hen toebehoren. Kan dat niet bewezen worden? Dan wordt het als gemeenschapsgoed aangemerkt. De kans op conflicten en een langdurig en kostbaar proces om de feiten boven water te krijgen, ligt hiermee op de loer.

De wijzigingen hebben ook grote fiscale gevolgen én hebben hun uitwerking in het erfrecht.

Verliefd
Nieuwsberichten geven de indruk dat de huwelijkse voorwaarden met deze nieuwe wijzigingen niet meer nodig zijn. Sommige mensen zeggen zelfs hun afspraak met de notaris al af… Maar als je dit jaar nog trouwt en niets regelt, trouw je in gemeenschap van goederen zoals we dat al lang kennen: 50/50.

Heb jij een eigen zaak, kinderen van een andere partner of bepaalde specifieke wensen? Dan blijven de huwelijkse voorwaarden en alle op maat gemaakte afspraken nog steeds een goed idee!

Ben je verliefd en wil je trouwen? Gefeliciteerd! Maar laat je wel goed informeren!

Neem contact op met Ellens & Lentze, notariaat en mediation, zodat u weet wat u tijdens uw huwelijk deelt en welke gevolgen dat kan hebben! Ons telefoonnummer is 070 – 364 48 30. Natuurlijk kunt u ons ook een email sturen: notaris@ellenslentze.nl

8890 getoond, 259 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *