Veel belangstelling voor Stadslandbouw in kantoorpand Den Haag

Er is veel belangstelling van (potentiële) ondernemers om stadslandbouw te realiseren in een gedeeltelijk leegstaand kantoorpand in het centrum van Den Haag. Er hebben zich zo’n twintig mensen gemeld met concrete ideeën voor het initiatief inkantoorgebouw De Schilde. De plannen variëren van het kweken van paddenstoelen en vissen tot het bereiden en verkopen van kant-en-klare maaltijden.

In mei lanceerde de gemeente Den Haag het idee voor stadslandbouw in een leeg pand aan de Televisiestraat. Er zijn twee etages van in totaal 3.000 m2 beschikbaar. Op de begane grond is een ruimte van 200 m2 voor de afname van de producten, bijvoorbeeld via een winkel of een restaurant. En op het dak kan een kas worden gebouwd van 1000 m2. De gemeente stelt de ruimte beschikbaar voor een zeer aantrekkelijke huurprijs.

Daarnaast is er ondersteuning op het gebied van marketing en pr. Den Haag is de eerste stad in Nederland die op deze manier stadslandbouw tussen vier muren mogelijk wil maken. Onder het motto ‘Stadslandbouw: door de stad en voor de stad’ is het nadrukkelijk de bedoeling dat bewoners en bedrijven uit de omliggende wijken van De Schilde ook worden betrokken bij de plannen.

Ook Steenworp Vestigingsadviseurs is hierbij betrokken. Ondernemers die zich willen (her)vestigen in de groeiregio Haaglanden kunnen bij Steenworp op één plek terecht voor locatie-advies.

Volgens de gemeente is de kans van slagen van stadslandbouw groot, omdat overal de trend waarneembaar is dat mensen de productie van groente, fruit en ander voedsel terug willen halen naar de stad. Consumenten willen weten wat zij eten en moestuintjes in de stad zijn hip. Daarnaast kan stadslandbouw een oplossing zijn voor de toenemende kantorenleegstand. Duurzaam geproduceerd voedsel draagt bovendien bij aan het streven van Den Haag, om een klimaat-neutrale stad te worden.

Tijdens eerdere informatiebijeenkomsten over het plan was er veel belangstelling van een breed publiek: van ondernemers tot mensen met ‘groene vingers’ en van architecten tot omwonenden.

Op vrijdag 6 september vindt een workshop plaats, waar de plannen concreet worden uitgewerkt. Deze bijeenkomst wordt begeleid door vertegenwoordigers van Deloitte, CropEye en de Wageningen Universiteit, mede-initiatiefnemers van het plan stadslandbouw.

Een onafhankelijke jury bepaalt uiteindelijk welke ondernemer of combinatie van ondernemers aan de slag kunnen gaan in De Schilde. De jury staat onder voorzitterschap van wethouder Henk Kool (Economie). Andere leden zijn Willem Vermeend (oud-minister en ondernemer), Coenraad de Vries (Start Green Venture Capital), Mariet Schoenmakers (AM Concepts), Robbert de Jong, (Looije Tomaten) en Henk Harms (gemeente Den Haag).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *