Verenigde Naties: ‘lichtend’ voorbeeld?

Deze Hagenaar (geen onderscheid m/v) heeft de gewoonte om met manlief een avondwandeling te maken. Gewoontedieren als we zijn, lopen we richting Van Boetzelaerlaan, slaan rechtsaf en vervolgen die laan tot de Willem de Zwijgerlaan, slaan linksaf de laan op, enzovoort, en nemen al lopend in de richting van de Scheveningse haven gezellig de dag door. Als we een tijdje hebben genoten van de schitterende jachten in de haven, klimmen we de steile trap op naast het Vispaleis – waar ’s zomers busladingen Japanners een haring happen – en bereiken via de Doornstraat weer het Statenkwartier.

Tegen die tijd zijn we een uurtje onderweg, en is het meestal donker. We hoeven onze weg niet op de tast te vervolgen, maar worden gegidst door de behoorlijk felle lichtbundels van de nieuwe straatlantaarns die het Statenkwartier rijk is. Sinds een paar jaar hebben de zakelijke lantaarnpalen in onze wijk plaatsgemaakt voor een retromodel dat in de Efteling niet zou misstaan. Een stukje ‘verantonpiecking’ van de stad noem ik dat. Ze geven veel licht wat bijzonder prettig is, dat wel. Het voorkomt namelijk een lelijke val over hier en daar uitstekende stoeptegels als gevolg van achterstallig gemeentelijk onderhoud.

Ervan uitgaande dat deze retrolantaarns – ook al verwacht je een oliemannetje om ze aan te steken – zijn voorzien van ultramoderne milieuvriendelijke spaarlampen, laat ik ze verder voor wat ze zijn.

Na wat kriskras door de wijk te zijn gelopen en met een beetje gluurburen (ja, sorry Hagenezen, dan moeten jullie je gordijnen maar dicht doen en geen kijkdoos van je woonkamer maken) een glimp op te hebben gevangen van de interieurs en hun in het algemeen TV kijkende of internettende eigenaren, komen we uit bij de Eisenhowerlaan waar we iedere avond weer met onze ogen moeten knipperen van de zee van licht die ons daar tegemoet komt.

De mensen wordt opgeroepen zuinig om te gaan met energie, gloeilampen worden niet meer geproduceerd en hebben plaatsgemaakt voor – in aanschaf – dure spaarlampen (die overigens kankerverwekkende stoffen schijnen af te staan) om het milieu te sparen. En dat allemaal om de wereld nog wat leefbaar te houden voor volgende generaties.

Maar waarom vinden de internationale organisaties, waarvan er zich diverse in Den Haag bevinden, het dan de normaalste zaak van de wereld om hun gebouwen de hele avond – en vermoedelijk ook nacht – helverlicht te laten? Nogal irritant, mag ik wel zeggen.

Niet alleen het Joegoslavië Tribunaal maakt zich er schuldig aan, maar ook Europol, waarvan het gloednieuwe gebouw bij mijn weten nog niet eens officieel in gebruik is genomen. Praktisch alle vensters van beide complexen zijn helverlicht. Wat een verspilling, en vast slechts twee voorbeelden van vele.

De reden ervan ontgaat me. Veiligheid? Dat ligt niet voor de hand. De gebouwen worden zwaarbewaakt met eigen beveiligingsdiensten, politiewachthuisjes en camera’s. Afzonderlijke burelen hoeven daarvoor niet te worden verlicht. Overwerk dan? Dat kan ik niet goed beoordelen, maar ik waag het te betwijfelen. (Hoewel… nu Mladic ondertussen gearriveerd is.)

Nu wil het geval dat de eerste organisatie onderdeel vormt van de Verenigde Naties, dezelfde organisatie die de UNEP onder haar vleugels heeft. De United Nations Environment Programme dat de milieuactiviteiten van de VN coördineert, milieuvriendelijk beleid stimuleert en assisteert bij duurzame-ontwikkelingsprojecten. Om de aandacht te vestigen op ‘good practices’ reikt de UNEP een World Award for Sustainability en een Energy Globe Award uit.

De tweede organisatie is onderdeel van de Europese Unie die de European Business Award for the Environment uitreikt.

Welk een ironie!

Als je zelf niet in aanmerking komt voor die prijs hoef je je dus ook niets gelegen te laten liggen aan de bedoeling ervan…?

Er moet bij de ambtenaren zowel een lichtje op gaan, als een lichtje uit. Ik adviseer de Verenigde Naties dan ook dringend het voorbeeld te gaan volgen van díe milieuvriendelijke projecten waarvan zij zelf vinden dat ze een van hun genoemde prijzen verdienen.

Copyright Renée Olsthoorn, 2011

Naschrift:

Dit blog is eerder gepubliceerd op “Nogal Irritant”. Aangezien twee volstrekt uiteenlopende recente blijde gebeurtenissen beide echter een raakvlak met het onderwerp hebben – de nauwelijks nog verwachte arrestatie en komst naar Den Haag van Mladic en het feit dat ik onlangs een schitterende Berlagemast voor de deur heb gekregen (Stadsbeheer, bedankt!) – leek het me geen slecht idee het ook op DenHaagDirect te posten.

12 thoughts on “Verenigde Naties: ‘lichtend’ voorbeeld?

 1. Alweer bedankt! :-) En wat de spiegel betreft, ik dacht écht dat ik de kerktoren had herkend. Niet dus! haha

  Wat het bloggen betreft, ik zal mijn best doen. Vind de respons in ieder geval heel inspirerend. :-)

 2. @Renée
  Keep up the good work!
  Je bent een aanwinst voor DHD en dat vind ik blijkbaar niet allen. Je stond meteen bovenaan Meest Gelezen met je eerste blog!
  Nu alleen nog even Doriens spiegel goed raden ;-)

 3. Krijgen we nu nav een (oprechte en terechte) constatering van energieverspilling een discussie wie goed en fout was/is op de Balkan?
  Het lijkt me weinig fair naar de auteur toe die de actualiteit rondom Mladic alleen heeft gebruikt in een poging de ratio van de andere partij te proberen te doorgronden. C’est ça.

 4. Twee maal opmerkelijk:
  – Een buurtbewoner weet niet welke organisatie zich in dat gebouw bevindt, hoewel de vestiging van dat gebouw toch veel verzet heeft opgeroepen.
  – Het gebouw presenteert zich anoniem.

 5. Neemt niet weg dat hij gewone burgers, niet militairen, heeft laten afslachten. In die zin vind ik wel dat ik een oordeel mag hebben. Maar goed, het is nu aan het tribunaal om een oordeel te vellen.

 6. Ok.
  En veroordeel Mladic niet zo snel.
  De krantenkoppen van de MSM (mainstream media) zijn niet de waarheid. Vergeet niet wat de Serviërs hebben meegemaakt. Google maar op Ustasha. En dat kwam in 1990 weer erg dichtbij toen Kroatië werd erkend.

 7. Je hebt helemaal gelijk! Foutje van me. Het wordt het nieuwe gebouw van Europol. Twee organisaties dus in de fout qua onnodig energieverbruik: Europese Unie en VN :-)

  Bedankt voor de correctie.
  Renée

 8. Is dat niet het nieuwe gebouw van Europol?
  De nieuwbouw van het Internationale Strafhof is gepland op Van Alkemadelaan/Waalsdorperweg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *