Verhalen uit de Schilderswijk – Een straatschoffie! (video)

Deze keer: Rien Tap.

verhaal 1

Rien Tap – Foto: Haagse Dingen

Dit bijzondere verhaal is opgenomen een hele tijd terug, ik zag bij de aanmaakdatum staan: maandag ‎30 ‎november ‎2015. Deze eerste poging om verhalen uit de Schilderswijk op te nemen was om een of andere reden blijven liggen.

Deze reportage was een tijdje op de plank gebleven omdat we maar twee foto’s hadden om het verhaal mee te illustreren. Een klein schattig kinderfoto met daarop Rien en zijn zus gezamenlijk op een motor. En een oude dienstfoto, dus wist ik even niet wat ik er mee moest doen.

Zijn verhaal

verhaal 2

Rien Tap, verhalen uit de Schilderswijk – Foto afkomstig uit archief Rien Tap

Na een paar keer dit soort filmpjes gemaakt te hebben kwam dan eindelijk de nodige inspiratie vrij. Rien vertelde met volle overgave over zijn jonge jaren in de wijk. De armoede en de ellende die hij als kind heeft ervaren. Maar ook de dingen die hij deed om toch aan eten te komen. Als klein straatschoffie was Rien bezig, om alleen of met zijn kameraden, de buurt onveilig te maken. Samen op de rooftocht, allemaal om te overleven in een moeilijke tijd in de wijk. Zo vertelde hij hoe ze samen de kleine winkeliers in de buurt zeg maar van hun spullen verloste. Met zijn maatjes gingen ze met ieder een cent bij een snoepwinkel inkopen doen. In deze winkel stonden dan vaak wat oudere mannetjes die dan helemaal vanuit achteren de winkel naar voren moesten komen. Dat gebeurde dus vier keer. En iedere keer kochten ze dan een toffee van een cent.

KiNaBu

Het is zo’n beetje 70 jaar geleden dat hij als Haags bleekneusje tot twee keer toe naar KiNaBu werd gestuurd omdat hij zwaar ondervoed was. Hij moest met zijn moeder mee naar een arts om gekeurd te worden, je werd dan op je kop gezet, de dokter keek hem aan en zei: ”ja het is broodnodig”, en of hij nu wilde of niet moeders wil is wet dus KiNaBu kwam in zicht.

Een maand later thuis werd er een koffertje ingepakt, en wat bleek die was voor hem leuk he! Zijn moeder vertelde dat hij op vakantie ging ja ja! Hij en nog meer bleekneusjes moesten verzamelen bij het staatsspoor in Den Haag daar werden zij op de trein gezet. Hij keek om zich heen zag al die bleekneusjes en dacht wij gaan op vakantie ja ja.

Screenshot website Haagse Beeldbank

Screenshot website Haagse Beeldbank

Een schat aan beelden
Gelukkig hebben we een berg foto’s kunnen vinden waardoor ook dit verhaal naar buiten kan. Met foto’s uit de prachtige collectie van het Haags Gemeente Archief krijgen we een kleurrijke reis door de tijd. Daarom zijn wij van Haagse Dingen erg blij met de site van de Haagse Beeldbank. Werkelijk een heerlijke duik in de Haagse geschiedenis. En wat ik dan zo leuk vind van het archief is dat als je de foto’s bekijkt, dat je kan inzoomen en kijken naar de mensen die op deze prachtige foto’s zijn bewaard. Een extra pluspunt is dat naast de foto er de mogelijkheid is om je verhaal toe te voegen. Het is mooi om te weten hoe en wat daar is gebeurd, iets wat dan permanent bij de foto wordt bewaard. En zo blijft het Haags verleden bewaard en voor iedereen te zien die het maar wilt.

verhaal 3

Rien Tap, verhalen uit de Schilderswijk – Foto afkomstig uit archief Rien Tap

Uw verhaal!
Heeft u nou ook een verhaal dat verteld zou moet worden ? Neem dan contact met ons op via redactie@haagsedingen.nl. Wij komen als het mogelijk is naar u toe. Of spreken ergens af waar we het verhaal kunnen opnemen. Deze opnames duren zolang het verhaal duurt. Hierna gaan we het snel monteren en maken we er een mooie verslag van.

Uw beelden en attributen

Belangrijk is wel dat u zelf voor eventueel foto’s of beeldmateriaal zorgt (dingen die u heeft bewaard die het verhaal kunnen illustreren). Beelden waar rechten of kosten aan zijn verbonden zullen wij niet gebruiken. Misschien heeft u het pak of kleding die u toen heeft gedragen. Of spullen uit uw werkverleden. Dingen die het verhaal invullen zijn altijd welkom.

1074 getoond, 176 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *