Verzetshelden delen hun verhaal met kinderen in Madurodam (video)

oorlog

Foto Haagse Dingen

Op maandag 9 april 2018 vertelden twaalf verzetshelden, uit iedere provincie één, hun persoonlijke verhaal uit de Tweede Wereldoorlog aan zo’n 200 kinderen.

Want hoe leg je aan een kind uit waarom er nooit meer oorlog mag zijn? Door hun eigen verhaal te vertellen nu het nog kan, hopen deze verzetshelden dat ook kinderen het belang van vrijheid beter zullen begrijpen.

oorlog 2

Foto Haagse Dingen

Vertellers

De 12 vertellers zijn overlevenden of familieleden die de geschiedenis van hun ouders in leven willen houden. Ik sprak er met een aantal, waaronder Lea van Coeverden. Zij vertelt over haar ouders. Zij heeft zich als laatste uit de familie de taak gesteld om de verhalen van haar ouders levendig te houden. Zij vertelt dus ook met een bedroefde ondertoon dat zij nu van de grote familie van 134 leden de laatste is.

oorog3

Foto Haagse Dingen

Aan de lippen

De 238 kinderen hingen letterlijk aan de lippen van de vertellers en stellen zoals mij is verteld de juiste vragen die je niet zou verwachten bij kinderen van die leeftijd. Echt een geweldig project om op deze manier kinderen op een onbedwongen manier deel te laten uitmaken van al die verhalen.

Kinderherdenking

Deze dag is een van de vele activiteiten in aanloop naar 4 mei. Dan zal er rondom Madurodam voor en door kinderen een herdenkingsdienst worden gehouden.

1124 getoond, 96 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *