(Video) Een proefritje in de seniorenwoning van de toekomst…

Het was van mij al heel lang een wens om er eens te gaan kijken, wat ICT voor impact zou hebben op ouderen. In Escamp staat een iZi-ervaarwoning, hier kan iedereen die dat wil ervaren hoe de techniek de mens kan helpen.

iZi-ervaarwoningIn deze ervaarwoning kunnen ouderen zelf even ervaren de vele mogelijkheden die er zijn, al dan niet na een kleine ingreep. En die dan helpen toch nog zolang dat het mogelijk is zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Alles bij elkaar om te proberen

Natuurlijk zijn er heel veel goede initiatieven en (ICT) ontwikkelingen, maar die zijn vaak versnipperd. In deze woning komt alles samen. Om het allemaal uit te proberen, mag je hier als je wilt zelfs een nachtje blijven slapen”.

Digitale deurspion en video intercom

Voordat je de seniorenwoning kan betreden word je overal bekeken. De bewoner kan namelijk vanuit zijn luie stoel zien wie er voor de deur staat. Dit kan via de televisie of de via de telefoon. En kan zo zelf bepalen laat ik ze binnen, of toch niet. Daarbij kan er gelijk als je het niet vertrouwd, een foto worden gemaakt van de persoon die voor de deur staat.

iZi-ervaarwoningBijzonder ontvangst

Bij binnenkomst werd ik uitbundig welkom geheten door Bea, Coen, Kim en door Tessa de elektronische agenda vermomd als bloemenpot. Deze bloemenpot heeft meerdere functies, maar dat vertel ik straks. De woning heeft in iedere ruimte wel iets wat door ICT wordt beïnvloed. Zo hebben alle ruimtes sensoren die in de gaten houden wat de bewoner zoal doet. Zo zitten er valsensoren in de muren en laag bij de grond, zodat als je valt er snel hulp kan komen.

Alle denkbare attributeniZi-ervaarwoning

Door de gehele woning zijn bijna alle denkbare attributen te vinden. Speciaal afgestemd voor de ruimte waar ze zich in bevinden. Als voorbeeld vind je in de keuken een la vol met attributen om uit te proberen. Van speciaal gevormde bestek, tot pannen die zijn verzien van degelijke handvatten en deksels die gelijk als vergiet kunnen worden gebruikt. Dat pannetje heb ik gelijk op mijn boodschappenlijstje gezet. De deksel kan je namelijk door een kwart slag te draaien vergrendelen waardoor je gewoon met een hand zeg maar de piepers kan afgieten. Ook een uitschuifbaar snijbord verstopt in een la, kan worden omgetoverd tot kleine eettafel. Natuurlijk zijn de dingen als rollaters en dergelijke.

iZi-ervaarwoningNiet alleen voor de ouderen…

De snufjes die in de woning zijn niet alleen handig voor de bewoners. Ook familie, buren, mantelzorgers, de huisarts, zorgaanbieders en welzijnsinstellingen, hebben profijt van deze snufjes. Zo bevinden er in het bed sensoren die het slaap patroon van de gebruiker bijhoud. Ook de hartritme word hierdoor gemeten. Na ongeveer een week heeft de bed sensor de gewoontes door en maakt direct een melding als er afwijkingen zijn. Zo weet de dokter of de verpleging dat er iets niet in orde is.

TessaiZi-ervaarwoning

Tessa de bloempot houd de dagelijkse routine bij, die ook weer via een smartfone of tablet te bedienen is. En door de familie en de mogelijke zorgverleners te raadplegen valt van buitenaf. Dit zonder dat de senior er last van heeft. Iets wat de kinderen van deze ouderen vaak moeilijk vinden, want je gaat of kan niet altijd komen kijken wat er gebeurt. Tessa kan je als een agenda gebruiken, zo vraagt ze bijvoorbeeld of je de pillen hebt ingenomen. Hiernaast kun je via de televisie spelletjes spelen of naar muziek luisteren. Ook nostalgische filmpjes kun je er mee bekijken.

Een leerproces

Deze ervaarwoning is voor de mensen die het hebben ontwikkeld en gebruiken een goed proefmodel. Zo kunnen dingen die mooi op papier staan in de praktijk worden geprobeerd en indien nodig worden aangepast. Woningbouwverenigingen kunnen hier ook dingen oppikken die zij in hun woningen zouden kunnen doorvoeren. Hetzelfde geldt natuurlijk voor zorginstellingen die nu met al die bezuinigingen niet zomaar maar wat kunnen aanschaffen. Hier kunnen zij die producten zien en testen.

iZi-ervaarwoningGroot of klein

Hoe groot of klein de snufjes ook zijn, ieder ding die bijdraagt om mensen langer zelfstandig te blijven zorgt voor een persoonlijke overwinning. Zelfs de elektronische huiskat speelt hierbij een rol. Deze kat geeft de mensen die er mee in contact komen een onverwachte afleiding. Hij miauwt en spint bijna als een echte kat. Wel iets langzamer dan een echte kat, en zonder al die ongemakken van een huisdier. En zo was er nog veel meer, maar te veel om allemaal op te noemen. Ik zou zeggen ga zelf eens kijken. Dat kan elke vrijdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur. Voor meer informatie kijk op: https://wijenizi.nl/

1165 getoond, 137 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *