Vier de democratie tijdens Prinsjesfestival in Den Haag

Nederland, Den Haag, september 2016. Prinsjesfestival 2016 – Foto: Gerhard van Roon

Van 10 tot en met 18 september viert Den Haag dat we een democratie zijn. Tijdens de zesde editie van Prinsjesfestival zijn er in het centrum tal van activiteiten. Inhoudelijke en feestelijke. Voor allerlei doelgroepen. De meeste zijn gratis. Iedereen moet namelijk mee kunnen doen. Net zoals dat de bedoeling is in onze democratie. Het thema van Prinsjesfestival voor 2018 is ‘Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons?! Over toekijken of meedoen.’

Feestelijke activiteiten
Het hoogtepunt van het festival voor het grote publiek is de zaterdag van Prinsjesfestival. Er is die dag van alles te doen voor jong en oud. Ontbijt bijvoorbeeld met politici aan een tafel over de volle lengte van de Hofvijver. Zie Aletta Jacobs herleven voor een unieke rondleiding door de stad. Loop met je mooiste hoed mee met de Hat Walk. Wees getuige van de grootste hoedenmodeshow van Nederland. Ga met de kinderen op zoek naar het ‘Derde Dinsdag’ koffertje tijdens de Koffertjes Quest. Bewonder de foto’s van de genomineerden voor de beste persfoto van het jaar in het atrium van het stadhuis. Kijk naar BMX- en urban hockey-demonstraties op de Hofplaats. En struin op het Plein over de PrinsjesMarkt met hoeden, tassen, sieraden en allerlei Gelderse lekkernijen.

Politieke activiteiten
Ook politiek geëngageerden kunnen tijdens het festival hun hart ophalen, met o.a. PrinsjesPers (een paneldiscussie over de rol van de pers in onze multiculturele democratie), PrinsjesBelang (een kijkje in de wereld van public affairs) en de Montesquieu PrinsjesLezing (waar een IT-adviseur van de Estse overheid vertelt hoe ICT een democratie kan verrijken). Maar bijvoorbeeld ook: de bekendmaking van de Nederlander die de beste rede schreef over medelanders die de aandacht verdienen. 12 burgemeesters uit 12 provincies die het tegen elkaar opnemen. En Prinsjes Forum, waarbij een toppanel (o.a. Maarten Feteris en Piet Hein Donner) zich buigt over burgerparticipatie in onze democratie. Uitgebreide informatie over deze en meer activiteiten is te vinden op www.prinsjesfestival.nl.

Thema 
Het thema van het festival voor 2018 stelt betrokkenheid van burgers bij onze democratie centraal. Het wil mensen aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid voor onze democratie, mensen ook prikkelen om die te nemen. Democratie kent immers een gedeeld eigenaarschap. Voor vrijblijvendheid is dan ook geen plaats: ‘Vraag niet wat de democratie kan doen voor jou. Vraag wat jij kunt doen voor de democratie’.

Gelderland 
Prinsjesfestival biedt ieder jaar een podium aan een provincie. Op deze manier wil het festival een brug slaan van de hofstad naar de rest van het land en ervoor zorgen dat het feest van de democratie niet alleen een Haags feestje is, maar een feest voor iedereen. In 2018 is de provincie Gelderland strategisch partner van Prinsjesfestival. Tijdens het festival organiseert de provincie vanuit de PrinsjesAmbassade verschillende activiteiten die een directe relatie hebben met de thema’s Voedsel, Gezondheid en Sport (‘Food, Health en Sport’).

9988 getoond, 163 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *