Vinex-wandelen in Ypenburg

Ypenburg vinex-wijk vinex wandelen

Als je aan wandelen denkt dan denk je niet meteen aan een wandeling door een Vinex-wijk. Even geleden maakte ik een wandeling uit de gids door de Vinex-wijk Ypenburg. De auteurs Kees Volkers en Paul Kurstjens stelden in samenwerking met Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig een Vinex-wandelgids samen.

Vinex-wijk Ypenburg
Vinex is de afkorting voor Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra van het Ministerie van VROM uit 1991. Deze bevat de uitgangspunten voor de bouw van nieuwe woningbouwlocaties voor de periode tussen 1995 en 2005. Ypenburg is zo’n Vinex-locatie of Vinex-wijk. Nadat het vliegveld op 20 september 2002 was gesloten, werd vanaf 1997 op deze locatie een nieuwe wijk ontwikkeld voor ongeveer 30.000 bewoners.

Ypenburg vinexwijk wandelenBoswijk en Bosvijver
Ik liep door een weids opgezette wijk met twee-en vier onder één kap woningen omgeven door beukenhagen. De Boswijk dankt zijn naam aan de camouflagebossen die zijn aangelegd om het geluid van ronkende vliegtuigenmotoren te dempen toen het militaire vliegveld Ypenburg nog in gebruik was. Bij de Sperwerlaan hielden stenen ganzen vanaf het dak me nauwlettend in de gaten.

 

Ypenburg vinex-wijk wandelenSingels
Groene huizen, blauwe huizen, huizen met rood gekleurde deuren. Niets was te gek in de langgerekte buurt de Singels. Door middel van een kruip door sluip door route kwam ik in hofjes in allerlei verschillende kleuren. Dit wijkje was zeer fotogeniek. Ook als de camera even één kleur wilde uitlichten.

 

Vliegveld Ypenburg
Achter het winkelcentrum van Ypenburg waren de wegen en lanen kaarsrecht. Je kan zo ver kijken als je wilt. Vroeger lag hier een landingsbaan. Nu is deze hergebruikt voor de wegen in dit gebied. In de verte zag ik nog restant van een verkeerstoren.

 

Waterbuurt Groen en Kleurrijk
De fotocamera was net opgeruimd of deze kon weer uit de tas voor het volgende kleurenpalet. Als je geel met blauw mengt krijg je groen en dat is de naam van de volgende Vinex-wijk. Niet alle huizen waren zo kleurrijk. Hier en daar waren huizen met deuren die liever een muur hadden willen zijn.

De architect van de Markthal in Rotterdam had in Ypenburg al wat geëxperimenteerd. Via smalle voetpaden liep ik in de voor en achtertuintjes van huizen met dakpannen of hout als muren en kleine landbouwkassen als schuur.

Brasdorp ypenburgBrasdorp
Van de experimentele architectuur liep ik in een wijk met een dorpse intimiteit. Ik kronkelde langs houten huizen in pastelkleuren.

Je kan echt zien aan het vele groen dat deze wijk al volgroeid is. De wandeling werd meer een hike doordat de stenen ondergrond werd vervangen door een vlonderpad. De schoenen waren ook een beetje van slag als ze na al het asfalt opeens over een natte grasdijk moesten wandelen om bij de blauwe loper te komen.

 

Blauwe loperBlauwe loper
Met de torens van San Gimignano inzicht struinde ik langs een fraai stukje Ypenburg. Ik passeerde een grote waterplas omgeven door wuivend riet en ganzen uit alle windstreken. In de zomer kan je hier dobberen in je bootje of gewoon pootje baden.

 

Nootdorp
Ik wandelde door het centrum van Nootdorp. Het winkelcentrum is door de architect Sjoerd Soeters omgetoverd tot een Noord Hollands dorpje. Zal hij bij de Zaanse schans zijn geweest? De horeca was in ieder geval gewend aan de drommen toeristen zoals bij één van de grootste toeristische trekpleisters van ons land.

Woonkasteel YpenburgWoonkasteel
Het laatste architectonische hoogstandje, dat ik aandeed in Ypenburg, was het Grote Hof. Een parkeergarage met daarop een groot hof en vier kleine hoven gebouwd vormde deze stenen bedoeling. Door het ontbreken van groen deed het nogal steniger aan. Maar goed het was weer een ander gezicht van de veelzijdige kanten van Ypenburg.

 

Wil je meer weten over Vinex-wijken of eens een wandeling maken buiten de gebaande paden? Kijk hier voor meer informatie over de Vinex-wandelgids en hier voor de wandelroute door Ypenburg. 

2155 getoond, 178 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *