Voor Renée van tante Geertje: twee boekwerkjes van Gerard Fieret

Het is lang geleden dat ik voor het laatst een blogje op de site heb gepost, – het leven kan zo nu en dan opeens een andere wending krijgen. Maar dankzij een voor mij ‘ongebruikelijke’ opruimwoede kwam ik twee werkjes tegen van de beroemde Haagse fotograaf Gerard Fieret, die hij mij in 1974 gesigneerd en al schonk. Ik was destijds werkzaam bij boekhandel en uitgeverij Martinus Nijhoff aan het Lange Voorhout.

De stem van phylologos, een bundeltje gedichten van Gerard Fieret, kwam ik na jaren weer tegen tijdens mijn, zoals gezegd, verregaande – grote `boekenopruimwoede’. In dit bundeltje stelt Fieret dat hij streeft naar een zo organisch mogelijke realisatie van de taal, ongeacht haar historische en culturele achtergrond. Hieruit spreekt een spontaneïteit die perfect bij hem paste.

Gerard Fieret wipte regelmatig bij Martinus Nijhoff aan, het liefst aan het eind van de dag, en we maakten altijd een praatje. Een beetje een zonderling was hij, maar daar houd ik juist van. Van ‘normale’ mensen zijn er al meer dan genoeg. Behalve zonderling was Gerard altijd even opgewekt en complimenteus, althans, naar mij toe.

Foto: Renée Olsthoorn

Al opruimend vond ik even later nog een werkje! Een prozagedicht van Fierets alter ego Van Ronsdaele. Hij noemt het, en ik citeer, een soort van gevisualiseerde psychografie. De gedachten waren voor mij als toen tweeëntwintigjarige heel verwarrend, maar nu ik ze opnieuw lees begrijp ik misschien een beetje beter hoe zijn brein werkte. Oppervlakkig gezien chaotisch, maar evenzeer heel observerend – hij was tenslotte fotograaf, bovendien een van het volstrekt unieke soort. Hij schreef even spontaan als hij fotografeerde. Ik vind ze prachtig, met inbegrip van de spellingfouten en doorhalingen.

Vele jaren later zag ik hem op een terrasje in de Passage een kopje koffie drinken. Hij had heel lang grijs haar en een even lange baard. Een verwarde man, voor zich uit mompelend met een glimlach op zijn gezicht. Natuurlijk kende hij mij niet meer en ik heb hem dan ook niet in zijn mijmeringen gestoord. Ik ben vandaag dolgelukkig dat ik deze boekjes – speciaal voor mij – heb gevonden en zal ze altijd blijven koesteren.

Meer weten over Gerard Fieret? Lees het artikel `Mislukte foto’s bestaan niet’ op de website van het fotomuseum van Den Haag.

©Renée Olsthoorn, 2018

[Blog ook gepost op www.reneeolsthoorn.com]

2623 getoond, 102 bekeken

2 thoughts on “Voor Renée van tante Geertje: twee boekwerkjes van Gerard Fieret

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *