WA-premies tot 420 euro hoger binnen dezelfde straat in Den Haag

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autoverzekeraars hanteren zeer uiteenlopende premies per postcodegebied voor precies dezelfde WA-verzekeringen. Hierdoor kan een bepaalde WA-verzekering aan het begin van de straat zomaar 77 procent duurder zijn dan aan het eind van de straat. In Den Haag kan het verschil in premie zo oplopen tot wel 420 euro op jaarbasis. Het grootste gedeelte van de verzekeraars past microzoning toe, waarbij premies al kunnen verschillen als de laatste letter van de postcode anders is. Dit blijkt uit onderzoek van onafhankelijke vergelijkingswebsite Pricewise, die de autopremies van 22 verzekeraars analyseerde op ruim 4.000 postcodes. Vooral in de steden komen grote premieverschillen aan het licht. Ook in Den Haag zijn er opvallende verschillen in premies binnen dezelfde straat gemeten.

Verschillen in Den Haag
Het grootste premieverschil in Den Haag werd gevonden op de Laan van Meerdervoort. In deze lange laan is de WA-verzekering van Nationale-Nederlanden op nummer 54 zo’n 60 euro per maand. Op nummer één wordt echter een flink hogere premie gerekend; bijna 96 euro. Op jaarbasis is dit een verschil van ruim 420 euro. Ook op De Gaarde wordt een enorm verschil gemeten bij Nationale-Nederlanden: 410 euro per jaar.

Niet de grootste, maar wel de mééste verschillen zijn te vinden op de van Alkemadelaan. Maar liefst vijftien van de 22 verzekeraars tonen hier verschillende premies. Het verschil in prijs voor exact dezelfde verzekering ligt hier tussen de 15 en 245 euro per jaar.

Grootste verschil in Rotterdam
Deze verschillen zijn niet de grootste verschillen uit het hele onderzoek. In Rotterdam werd een hoger verschil gevonden, onder andere op de Dorpsweg. Hier is exact dezelfde WA-verzekering van Lancyr voor precies dezelfde bestuurder op nummer 64 per jaar 463,68 euro duurder dan op nummer 189.

Ruime meerderheid doet aan microzoning
Een meerderheid van de autoverzekeraars, 64 procent, doet aan zogenaamde geavanceerde microzoning. Dit betekent dat de premies al kunnen verschillen als alleen de laatste letter van de postcode anders is. Daarom kunnen er in steden vaak premieverschillen in dezelfde straat voorkomen. De straten zijn hier vaak langer en lopen soms dwars door meerdere postcodegebieden. In de kleine gemeenten is er vooral verschil gemeten op dorpsniveau. Volgens Hans de Kok, directeur van Pricewise, blijven de grote verschillen een aandachtspunt voor de consument: “We hebben dit onderzoek twee jaar geleden ook uitgevoerd en toen kwamen we enorme verschillen tegen. Nu moeten we vaststellen dat er nog steeds grote verschillen zijn binnen hetzelfde viercijferige postcodegebied.”

Verschil op hetzelfde adres
Lang niet iedere verzekeraar gebruikt dezelfde berekeningsmethode om de premie te bepalen. Daardoor is er ook op hetzelfde adres veel verschil tussen de premies voor WA-verzekeringen van verschillende verzekeraars. Zo is de WA-verzekering van Generali op De Brink 498 in Den Haag per maand 33,58 euro. Op hetzelfde adres is de WA-verzekering van Nationale-Nederlanden voor dezelfde bestuurder per maand 62,90 euro. Dit scheelt op jaarbasis 351,84 euro, terwijl de verzekeringen maar weinig van elkaar verschillen wat betreft de polisvoorwaarden en dekking. “Dit maakt nog maar eens duidelijk hoe belangrijk het is om regelmatig je autoverzekering te vergelijken. Helemáál als je gaat verhuizen, dan kun je vaak beter een nieuwe autoverzekering afsluiten,” vertelt De Kok.

Over het onderzoek
Voor dit grondige onderzoek bekeek Pricewise de WA-verzekeringen van 22 autoverzekeraars op meer dan 3.500 postcodes in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven én Den Haag. Verder werd er voor het onderzoek gekeken naar ruim 500 postcodes in veertien kleine gemeenten.

De vergelijkingen werden allemaal gemaakt op basis van hetzelfde bestuurdersprofiel. Het gaat om een bestuurder van 39, die drie schadevrije jaren heeft opgebouwd en 15.000 kilometer per jaar rijdt in een Volkswagen Golf uit 2008. In het onderzoek werd enkel gekeken naar WA-dekkingen. De andere dekkingen, WA + beperkt casco en allrisk, kunnen ook verschillen in premies vertonen, maar zulke verschillen zijn makkelijk te verklaren door de extra dekkingen die deze verzekeringen bieden. De dekking van de WA-verzekering is daarentegen wettelijk vastgesteld en is nagenoeg gelijk bij alle verzekeraars. Daarnaast biedt een WA-verzekering geen vergoeding voor diefstal en vandalisme, waardoor deze risico’s niet zouden moeten meewegen bij het bepalen van de hoogte van de autopremie. Prijsverschillen bij de WA-verzekeringen zijn daarom erg opvallend.

2040 getoond, 147 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *