WAAR ZIJN DE HANDEN VAN ANNA?

Met handen                         Zonder handen

Dat er ieder jaar tijdens het oudejaarsvuurwerk vingers en soms hele handen worden afgerukt, lijkt een Hollandse traditie te zijn. Maar dat ook Anna Paulowna op het gelijknamige plein met de jaarwisseling haar handjes kwijtraakte, was een nieuw dieptepunt. Het in 1999 door de toenmalige Vereniging Mesdagkwartier geplaatste en inmiddels geliefde beeld zit er hulpeloos en ontluisterd bij. Waar zijn die handen gebleven?

Anna 2

Foto: Piet Bogaards

Gelukkig zijn ze teruggevonden. De handen van Anna zijn inmiddels in handen van de gemeente. Maar dat geldt niet voor de restauratie. Want formeel is de gemeente geen eigenaar van het kunstwerk, dus ook niet verplicht om het te onderhouden en zo rijst de vraag: wie gaat dat betalen?

Nu was grootvorstin Anna Paulowna, zus van de Russische Tsaar Nikolaas I en echtgenote van Koning Willem II, bepaald niet gewend om haar hand op te houden. Toch lijkt het erop dat alleen een gulhartige crowdfundingactie in de Zeeheldenbuurt het door de Russische beeldhouwer Alexander Taratynov vervaardigde kunstwerk kan redden. Hij is bereid en in staat om de restauratie uit te voeren.

Anna Paulowna is niet meer weg te denken van haar plein. Als ’s zomers de vele terrassen er vol zitten, is zij het stralende middelpunt. Waar Koningin Wilhelmina als een reuze pinguïn ongenaakbaar staat te wezen in de Paleisstraat, daar zit Anna in haar goeie jurk op een uitnodigend bankje. Met glimmende dijen van degenen die in de loop der jaren op haar schoot gingen zitten. En met glimmende schouders van de vele omhelzingen. Menige Hagenaar nam ook naast haar op het bankje plaats om zich met haar te laten fotograferen, want naast een koningin zitten, dat overkomt je niet elke dag. Misschien is dit wel het meest gefotografeerde beeld van Den Haag!

Daarom mogen we hopen dat behalve de bewoners en de ondernemers van de Zeeheldenbuurt ook de gemeente en de cultuurfondsen bijdragen aan de restauratie. Want het is niet zo, dat dit beeld van niemand is, het is openbaar kunstbezit!

 

6148 getoond, 229 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *