Wandelen door het groene Rijswijk en door het stedelijke Laakkwartier

In een zonnig weekend in september liep ik een route uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag”. Ik startte de wandeling bij station Den Haag Moerwijk.

Spoorwijk

Foto: Vera

Spoorwijk
Het eerste deel van de route ging door Spoorwijk. Midden tussen de woonhuizen zat een heuse Hindoetempel. Sewa Dhaam was een voormalige school dat na een grootschalige verbouwing opende in 2013.

Sewa Dhaam

Foto: Vera

In het buurtpark Hof van Heden was een buurtfeest gaande. Het hek van het park uit 1997 was behangen met slingers en ballonnen. In het begin van het plantsoen stond een groot podium waar beatmuziek uit de boxen klonk. In het park stonden diverse standjes langs het wandelpad en achterin het park stonden meisjes in vrolijke kledij een dansje op te voeren. Ik wandelde een rondje in het buurtpark en kwam langs de vijver waar een fontein spoot.

Hof van Heden

Foto: Vera

Landgoed Ter Werve

Ik liep het wijkpark uit en het groen in. Ik overschreed de gemeentegrens en was in Rijswijk. In Park Westhof kwamen de eerste bomen al in herfsttooi. Het was rustig in het park. Hier en daar zag ik een wandelaar met hond. Op het veldje speelde een krentenhond. Ik hoorde het geblaf van de honden van het nabijgelegen asiel het Julialaantje. Voor de dierenopvang week ik af richting sportpark Vredenburch waar volop gesport werd. De hockeybal ging van stok naar stok en er werd gescoord. Er werd hevig gejuicht.

Landgoed Ter Werve

Foto: Vera

Ik kwam bij het toegangshek van Landgoed Ter Werve. De buitenplaats uit de dertiende eeuw heeft vele kostgangers gehad. Het was een verdedigingswerk, een woonkasteel en het landgoed fungeerde als sportpark. Toen het in handen kwam van het Zuid-Hollands Landschap in 1999 werd het weer een natuurpark.

Ingang Landgoed Ter Werve

Foto: Vera

Huys ter Nieuburch en de herdenkingsnaald  

Ik wandelde het Rijswijkse bos in. Op een open grasveld zag ik een kolossale obelisk, de Naald van Rijswijk. Ooit stond op deze plek Huys ter Nieuburch.

Rijswijkse bos

Foto: Vera

Frederik Hendrik liet het symmetrische paleis met tuinen er bouwen. In 1689 woedde de Negenjarige Oorlog tussen Frankrijk en onder andere de Republiek der Nederlanden. Op 1697 werd de Vrede van Rijswijk getekend. De herdenkingsnaald uit 1794 herinnert hieraan. Het immense monument is gebouwd van de resten van het Huys ter Nieuburch.

Naald van Rijswijk

Foto: Vera

Het veld rondom de Naald vertoonde nog de resten van een festival. Stukjes gras waren wat platgetrapt en de afdrukken van kraampjes waren nog te zien. Een week voor mijn wandeling werd op deze plek het Strandwalfestival gehouden.

Stadhuis Rijswijk 

Ik wandelde weer even de groene zone uit en kwam bij een kolossaal gebouw met een enorme klokkentoren. Dit was het oude stadhuis van Rijswijk. Het heeft een tijdlang leeg gestaan totdat vorig jaar is besloten dat de gemeente Rijswijk na een grootscheepse verbouwing weer terug zal keren naar het pand uit 1967.

Klokkentoren stadhuis Rijswijk

Foto: Vera

Ik wandelde langs het met natuursteen bekleedde gebouw. Voor het pand waggelde een groot stel luid gakkende Nils Holgerssons ganzen. Ik liep even naar ze toe om ze voor eeuwig vast te leggen.

Nils Holgerssons gans

Foto: Vera

Park Den Burgh en Schoonoord

Het was de wandeling van de verdwenen landgoederen. In het Park Den Burgh stond ooit een burcht en daarna een hofstede. Beiden zijn niet meer aanwezig. Ik wandelde door het park en kwam langs de Kinderboerderij Het Akkertje. Om het hek stonden vaders en moeders met kinderen om de hertjes en geitjes te voeren met meegebracht brood. Het dierenparkje was gesloten. Ik liep het Park Den Burgh uit en het Park Schoonoord in. Ook hier stond een buitenplaats. Zowel het herenhuis als het koetshuis zijn afgebroken.

Park Schoonoord

Foto: Vera

Berlage en het Lorentzplein

Ik wandelde het groene en rustige Rijswijk uit en het stedelijke en bedrijvige Laakkwartier weer in. Op het Lorentzplein streek ik neer bij een snackbar voor een vette hap en een blikje fris. Het plein vernoemd naar de natuurkundige Lorentz is echt een verkeersknooppunt.

Lorentzplein

Foto: Vera

Aan beide kanten zag ik de woonblokken van de architect Berlage. Het centrale middelpunt van het plein is een imposant gebouw waar de supermarktketen Albert Heijn in zit. Vroeger zat er het Rembrandttheater dat later het Lorentzpleintheater heette. De bioscoop sloot zijn deuren in 1966.

Laakkapel

Foto: Vera

Ik liep verder het Laakkwartier in en kwam langs de Laakkapel. Het godshuis in Art Deco is nu een islamitisch buurthuis.

Molenwijk

Ik wandelde de drukke straten rondom het Lorentzplein uit en kwam in het Laakkwartier-Noord dat door de Hagenaars de Molenwijk genoemd wordt. Bij het water aan de Noordpolderkade was een kunstwerk van een immense tafel en een blauwe theepot. Uit de theepot spoot water. De creatie is van de kunstenaar Klingers. Hij studeerde aan de Rietveldacademie en liet zich inspireren door de Amerikaanse popartkunst.

Popart aan de Noordpolderkade

Foto: Vera

Ik wandelde tussen de sociale woningbouw met veel satellietschotels. Het was vrij rustig. Weinig mensen waren op straat afgezien van een enkeling op een bankje.

Trekvliet

Foto: Vera

Ik kwam bij de Trekvliet waar ik wederom Nils Holgerssons ganzen in het water zag. In een lange sliert voer het witte gezelschap langs. Aan het water zat een man omringd door blikjes bier. Naast hem zag ik de Herfst-tij-loos. Met de man kwam ik in gesprek over het plantje.

Herfsttijloos

Foto: Vera

Laakmolen

Ik liep weer in de Molenwijk waar ik de Laakmolen zag. Vroeger hield de oudste, nog bestaande molen in Den Haag, de Noordpolder droog. Nu is het een prachtige en idyllische aanblik in de stad.

Wieken van de Laakmolen

Foto: Vera

Toen ik bij de molen stond, hoorde ik een enorm getoeter van trucks. Het was het geluid van het getoeter van de jaarlijkse Ooievaarsrun. Vrachtwagens, brandweerwagens, ME-voertuigen en rolstoelbussen reden in een tocht door Den Haag en Westland. Mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking reden mee in de voertuigen.

Laakmolen

Foto: Vera

Tehuis van Ongehuwden

Ik moest toch even wachten voor de toeterende vierwielers. In de tussentijd las ik een verhaal over het Tehuis van Ongehuwden uit de wandelgids. In het gebouw naar ontwerp van de Bazel woonden ongehuwden, alleenstaande mannen.

Tehuis van Ongehuwden

Foto: Vera

Haagse Hogeschool

Ik liep het kanaal bij de Laakhaven over om een uitstapje te maken naar het complex van de Haagse Hogeschool. Waar doordeweeks het hier wemelt van de studenten kun je er in het weekend een kanon afschieten. Ik wandelde om het water heen waar midden in het water een aalscholver zat te zonnen op een paal.

Haagse Hogeschool

Foto: Vera

Ik nam weer de weg terug over de brug bij het toevoerkanaal naar het Oude Slachthuisterrein.

Slachthuisterrein

Ik liep tussen twee poortgebouwen van het voormalige Slachthuisterrein door. Tussen 1911 en 1985 werd op deze plek vlees geslacht en gekoeld. De twee portierswoningen waren ontworpen door de stadsarchitect Adam Schadee.

Poortgebouw Slachthuisterrein

Foto: Vera

In 1992 is begonnen met de inrichting van het immense terrein. De architect Aldo Rossi maakte een ontwerp van het stadsdeelkantoor en de woningen eromheen. Ik wandelde onder het stalen construct van het gemeentekantoor. Onlangs heeft de gemeente meer groen aangebracht in de wijk. Echter dient een deel van de vergroening nog plaats te vinden. Door het gebruik van veel steen en weinig beplanting is het behoorlijk warm in de zomer. Dit merkte ikzelf ook toen ik door de straten van dit gebied liep.

Street Art aan de Laakweg 

Op de weg terug wandelde ik door een groenstrook langs de Laak waar ik op een aantal woonblokken aan de Laakweg indrukwekkende Street Art creaties van Karski & Beyond zag. De bewoners wonnen de muurschilderingen met een Prijsvraag Mijn Thuis.

StreetArt aan de Laakweg

Foto Vera

Muurschilderingen aan de Laakweg

Foto: Vera

Wandelroute

Wil je ook wandelen door het groen van Rijswijk en door het levendige Laakkwartier? Kijk hier voor meer informatie over de wandelgids en de GPS track van deze wandeling.

1476 getoond, 90 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *