Wandelen in de Haagse buitenstad bij Kijkduin

Auteur Loek Heskes en zijn vrouw Irene hebben in samenwerking met de Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig de urban wandelgids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag’ uitgebracht. De gids bestaat uit tien wandelingen van rond de tien kilometer die je door de Haagse “buitenstad” leiden. Zo kan je wandelen door de Schilderswijk, Marlot, Duindorp en Scheveningen. Je loopt veel door het groen van de Hofstad. Ik wandelde even geleden de wandeling Kijkduin uit deze gids.

Landgoed Ockenburgh
De zon scheen en in Landgoed Ockenburgh rook het naar vers gemaaid gras. Het landgoed werd verbouwd. Vanuit het park had ik uitzicht op de Villa Ockenrode die dateert van 1850. In 1931 werd de gemeente Den Haag eigenaar van de villa en sinds 2011 valt het beheer onder de verantwoordelijkheid van het Zuid-Hollands Landschap.

Leydenhof

Bij het chalet Ockenburgh waar een horeca gelegenheid in is gevestigd, was een aantal oude heren een balletje aan het trappen. Via het landgoed kwam ik in het bosrijke, ook wel binnen duinbos genoemd, Van Leydenhof. In april/mei bloeien in dit deel van het bos hyacinten en later in het jaar lelietjes van dalen. Nu groeiden er veel varens dat het sprookjesachtig aan deed doen.

Uitzicht op de watertoren

De uitgang van Van Leydenhof kwam op een doorgaande weg uit. Een lange tijd liep ik langs een recht fietspad. Een brommer jakkerde voorbij en hier en daar haalde een fietser me in. Na 1,5 km kwam ik bij een watertoren. Deze toren stamt uit 1887 en is op twee na oudste, nog werkzame watertoren.

Zandmotor
Eindelijk kwam ik bij de ingang van de Zandmotor. Een lang fietspad met een voetpad kwam uit bij dit kunstmatig aangelegd schiereiland. Rijkswaterstaat legde het in 2011 aan met als uiteindelijke doel versterking van de kust. Ik liep op een snel fietspad langs de Zandmotor.

Zandmotor

Na een kilometer week ik van het fietspad af en liep ik onderaan de dijk. Hier was het beduidend stiller.

Hemels gewelf
De volgende bezienswaardigheid tijdens de wandeling, Hemels gewelf, kon ik alleen bereiken door een stevig klimmetje te maken. Een betonnen passage bood me doorgang tot de kunstmatig aangelegde creatie van Turrell, met gras begroeide krater van vijf meter diep. In het midden daarvan stond een grote natuurstenen bank. Het idee achter het uit 1997 daterende kunstwerk is dat wie achterover liggend op de bank omhoog kijkt, ervaart de hemel na verloop van tijd als een gewelf.

Doorgang naar het Hemels gewelf

Kijkduin
Zoveel ik geklommen had zoveel moest ik ook weer dalen voordat ik richting de boulevard van Kijkduin gingen. Het was druk met dagjes mensen op het strand. Je hoorde het geschreeuw van kinderen op het strand en het gekrijs van zeemeeuwen in de lucht reikhalzend naar een vallend patatje. Op de boulevard was er voor ieder wat wils te eten. Na een ijsje vervolgde ik mijn wandeling en kwam ik langs de Walk of love. Bij deze liefdespromenade werd elke eerste week van de maand nieuwe tegels met een romantische tegeltekst in de promenade gelegd. Deze tegels blijven een jaar liggen.

Trap omhoog

Landgoed Meer en Bos
Tussen de bebouwing lag een stukje heemtuin dat de naam van de Terp heeft gekregen. Het natuurmonument was eind jaren tachtig geschonken door de gemeente Den Haag aan oud-raadslid en -wethouder Vink als dank voor bewezen diensten. Het kleine stukje natuur kwam uit in het Landgoed Meer en Bos dat al dateert uit de 17de eeuw.

Meer en bos

Pastoor van Ars kerk
Dit was het laatste stukje natuur van de wandeling. Op weg naar het eindpunt van de route kwam ik nog langs de als een bunker aandoende Pastoor van Ars kerk. De kerk uit 1969 is een ontwerp van Aldo van Eyck en wijkt met zijn labyrintachtige vorm af van de traditionele kerkenbouw. Helaas kon ik geen blik naar binnen werpen. Het was per slot van rekening ook geen nationale bunkerdag.

Pastoor van Ars kerk

Wil je ook eens wandelen in de Haagse “buitenstad”? Kijk hier voor meer informatie over de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag”. 

 

 

 

2533 getoond, 444 bekeken

3 thoughts on “Wandelen in de Haagse buitenstad bij Kijkduin

  1. Het is niet Villa Ockenrode, maar Villa Ockenburgh. Dat huis is gebouwd door Jacob Westerbaen in het midden van de 17de eeuw. In de 19de eeuw is het grondig verbouwd, waardoor het de huidige stijl kreeg. Het pand is nog steeds eigendom van de gemeente Den Haag, net als het landgoed. Het Zuid-Holland Landschap is beheerder van het terrein, met uitzondering van de grond direct om en achter de villa. Dat deel wordt beheerd door de Stichting tot Behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh, die ook eigenaar van de villa gaat worden. Achter de villa is sinds ruim een jaar Kasserie OCK, waarin horeca is gevestigd. Zodra de villa aan de binnenkant voldoende is gerenoveerd gaat de horeca als Brasserie OCK terug naar de villa. http://www.buitenplaatsockenburgh.nl/ In Chalet Ockenburgh zit thans de scoutinggroep De Rimboejagers.

  2. De bovengenoemde watertoren is niet meer in gebruik in tegenstelling tot onze andere Haagse watertoren die de waterdruk bij stroomuitval eventjes in stand moet houden totdat de noodgeneratoren opgestart zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *