De wereld van de Haagse kunstenaar (39) – Inez van Maanen

inez van maanenHet licht valt in ruime mate binnen in het atelier van Inez van Maanen. Het bevindt zich op de hoek van de Willem de Zwijgerlaan en de Van Boetzelaerlaan. Als ik haar bezoek is ze bezig met een groot olieverfschilderij op een houten werktafel. Aan de muren zie ik verschillende grote kleurrijke schilderijen met metaal erin verwerkt. Veel schilderijen zijn gewelfd.

“Ik werk met messing en aluminium” zegt Inez van Maanen, als we even zijn gaan zitten. ‘Samen met de olieverf geven die het werk een transparante doorstraling’. Er werd eerder geschreven over de stralende schilderijen van Inez. Werk waar mensen blij van worden. Van Maanen: “In dit huis / tevens atelier lijkt het altijd zomer. Licht en luchtigheid is voor mij belangrijk. Als ze al een thema van haar werk zou moeten noemen zou het dit zijn: licht. ‘Er zijn zo veel lichtvlakken in mijn werk.”

inez van maanen - 5Houtrustkerk
Toch was dit niet altijd haar stijl. Ze begon met grote wandkleden die opgehangen werden als schilderijen. Daarna begon ze pas te verven en pas daarna met metaal. Toen ze eenmaal met metaal begonnen was, breidde dat zich steeds meer uit. Op gegeven moment maakte ze collages, helemaal van metaal. En daarna kwam het glas erbij. Inez: “Mensen kennen me van de metaalcollages, maar op dit moment ben ik iets meer aan het schilderen. Je ziet altijd wel een lijn, een eigen handschrift. Altijd kijk ik of ik iets kan vernieuwen.”

inez van maanen - 4Inez van Maanen kwam pas op relatief late leeftijd, in 1990, ze was toen 40, met haar werk naar buiten. Dat was in de Houtrustkerk, een ideale ruimte vanwege de ruimte en het licht. Ze was daar kosteres. Die functie heeft ze 40 jaar vervuld. Vier jaar geleden heeft ze er afscheid van genomen, maar haar werk kan ze er nog steeds exposeren. ‘Het is de mooiste expositieruimte die je je in kunt denken. Een van haar belangrijke werken met de titel “Licht” hangt er. En af en toe hangt er ook nieuw werk. Geïnteresseerden die het werk in de kerk willen bekijken, kunnen met Inez contact opnemen. Een ander belangrijk werk, dat ook draait om het licht hangt in het stilte centrum Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. ‘Als je al van sleutelwerken zou willen spreken, dan komen deze ervoor in aanmerking.’

inez van maanen - 11Broer in Amerika
Inez van Maanen volgde haar opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, afdeling Decoratief / Illustratief, maar maakte dit niet af. Inez: “Ik wilde altijd mijn eigen gang gaan en mijn broer, Frits van Eeden, was een betere leraar.” Die rol vervult haar broer nog steeds, hij is een inspirator, ook al woont hij in Amerika en heeft hij daar een naam als kunstenaar opgebouwd.  Via de contacten van haar broer kon ze haar werk ook tonen in galeries in Frankrijk en Amerika. Ook haar andere broer Rudolf van Eeden is kunstzinnig actief: hij heeft een pottenbakkerij in Giethoorn.

Ik zag haar werk voor het eerst ter gelegenheid van de Kunstroute Statenkwartier afgelopen maand. Van Maanen doet al vanaf het begin mee. Ook deed ze mee aan een andere Kunstroute, de Kunstroute Regentessekwartier, terwijl ze eigenlijk niet zo’n groepsmens is en bijvoorbeeld volop meedoet aan het Haagse kunstleven. ‘Het liefst ga ik mijn eigen gang. Ik heb eigenlijk altijd hard gewerkt.’

inez van maanen - 10

De Aluminiumfabriek
Op veel plaatsen en bedrijven hangt werk van haar, bijvoorbeeld bij een aluminiumfabriek in Barendrecht. Het werk roept veel vragen op, merkt ze. Ze hoort dat het kracht uitstraalt en dat je niet kunt zien of het door een man of vrouw is gemaakt. “De mensen die langs mijn atelier lopen vragen zich af: Is dit een woonhuis, galerie of een atelier? Zou je hier wel aan kunnen bellen? Ik wil die mensen graag zeggen: Als je me ziet en wilt kijken, dan mag je naar binnen.”

613 getoond, 362 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *