De wereld van de Haagse kunstenaar, 53 – Inge-lize Zevenboom

werk van Inge-lize ZevenboomIk zag het werk van Inge-lize Zevenboom op een expositie in de Sis Josip Galerie in Den Haag. Het is nog te zien tot en met 20 februari. Het is een reeks kleine spannende schilderijtjes waarin de natuur allerlei metamorfoses ondergaat. Heel fantasierijk. Het is een duo-expositie met, naast Inge-lize’s werk, foto’s van Saskia Wagenvoort.

Eenzaamheid en mysterie

Bij de presentatie vertelde ze dat ze veel inspiratie uit de natuur haalde. ‘Het liefst ruige natuur, zoals die er bijvoorbeeld nog is in Zweden of Spanje. Het is heerlijk om daar dan in je eentje door te struinen of door een wilde rivier te kanoën. Met het Hollandse strand heb ik minder. Naast de natuur zijn er de sprookjes die mijn verbeelding aan het werk zetten. Ik heb altijd graag geluisterd naar verhaaltjes over prinsessen, kabouters en elfjes. Toen ik wat ouder was hield ik van fantasy boeken. Wat me trok was de eenzaamheid, het mysterieuze. Als ik bomen zie, bij voorkeur met kronkels er in en gaten, stel ik me de wezens voor die er uit te voorschijn kunnen komen.’

De wereld in haar hoofd

‘Ik heb die wereld in mijn hoofd’, vertelt ze een paar weken later in het cawerk van Inge-lize Zevenboomfé van het Filmhuis Den Haag. ‘Ik kan het bijna zien. Het moet eruit. Ik heb dyslexie, taal heeft me altijd in de weg gezeten. Met tekenen en schilderen kon ik het wel verbeelden zoals ik het zag. Met elk beeld groeit het verhaal. Het is een stukje, een gedeelte van mijn wereld.’ Het hielp wel dat haar ouders docent waren. Ze had daardoor lange vakanties. ‘Mijn ouders doen niets liever dan wandelen. Mijn vader is bioloog, weet veel over planten en dieren. En mijn moeder is goed in verhalen vertellen, ook om ons, kinderen, te motiveren tijdens het wandelen.’

Miniatuurwerken

Heeft ze altijd kleine schilderijtjes gemaakt? ‘Dat begon pas op het eind van de Academie, de Haagse Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Ik maakte vrij groot werk, een 3D boom en flinke schilderijen. Tijdens de pre-eindexamententoonstelling, die gehouden werd in het VROM-gebouw, zeiden mijn docenten: ‘Maak het nog groter, misschien muurschilderijen. Vanuit een bepaalde opstandigheid maakte ik toen een reeks miniatuurwerken. Dat beviel me zo goed dat ik er niet meer mee gestopt ben.’

Verbeelding laten werken

In die kleine schilderijtjes kan ze veel details kwijt die de kijker in haar wereld trekken. ‘Ik concentreer me opwerk van Inge-lize Zevenboom die details, ik probeer ze perfect te maken. Maar ik vul niet de hele ruimte in, zodat de kijker zijn verbeelding aan het werk kan gaan zetten.’ Het is wel belangrijk om het werk goed te presenteren, want omdat het zo klein is, valt het vrij snel weg. Bij de pre-eindexamen expositie werd dat probleem ondervangen doordat er over de lengte van de muur een grijze band zat, waar de schilderijtjes goed in pasten.

Transsiberië Express

De reeks schilderijtjes bij Sis Josip is al haar derde serie. Ter inspiratie heeft ze een map met foto’s van bomen, rotsen en watervallen. Binnewerk van Inge-lize Zevenboomnkort kan ze meer inspiratie opdoen, want ze gaat voor drieënhalve maand met de Transsiberië Express naar China. Ze verblijft daar in een Artist in Residency verblijf in Xiamen, aan de Oost-Chinese Zee tegenover Taiwan. ‘In Siberië heb je veel natuur, het is daar een echte wildernis. Ik reis met een kleine groep, we stoppen een paar keer, bijvoorbeeld in Mongolië, zodat we contact kunnen hebben met nomaden.’ Ook Beijing wil ze daarna graag bekijken. ‘Gelukkig is het dan voorjaar, zodat de meeste smog weg is.’ En daarna reist ze naar Xiamen, naar het Centre for European Art in China, CEAC. ‘Er zitten kunstenaars van over de hele wereld, van verschillende disciplines. Ik ben benieuwd. Op het eind is er een expositie van het werk dat ik daar gemaakt heb.’

A Magical World

Ze kwam er niet zomaar binnen. Er was een selectieprocedure en die doorliep ze met succes. Misschiwerk van Inge-lize Zevenboomen speelde ook dit stukje van haar ‘artist’s statement’ een rol. Ze laat het op haar telefoontje zien. Het luidt als volgt: ‘Melancholia, longing loss of childhood, innocence, believe in magic. A story, a tale, a happy ending about a World far away, but close to your heart. To be found in the middel of nature, about adventure, discovery, romance, a Magical World……’

Kunstenaar voor het leven

Inge-lize Zevenboomvoelt zich al haar hele leven kunstenaar. ‘Toen ik een / twee jaar was, gaf mijn moeder me vingerverf. Daar gingwerk van Inge-lize Zevenboom ik driftig mee aan de slag. Op foto’s kun je zien dat er soms meer verf op mijzelf zat dan op de tekening.’ Praktiserend kunstenaar is ze zo’n twee jaar. Vanaf het laatste jaar op de Academie. Ze toonde daar haar werk op een installatie en ze exposeerde vervolgens in Stella Maris – Sterre der Zee in Noordwijk. Op dit moment doet ze naast de tentoonstelling bij Sis Josip mee aan een groepstentoonstelling in de Rijswijkse galerie Artishock. Klik hier voor meer informatie over tentoonstellingen van Inge-lize Zevenboom.

Parttime kok

Om wat extra te verdienen werkt ze al een tijd als kok in de keuken van Boekhandel Paagman in het Statenkwartier. Haar atelier bevindt zich in de Schilderswijk, in een oud schoolgebouw. Daar zitten ook anderen met een atelier, een fotograaf, een muzikant, een vormgever en een architect. Maar in de periode dat ze naar China is, slaat ze alles op: ‘Daarna zien we wel weer.’

3548 getoond, 187 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *