Wie betaalt de notariskosten? Koper of verkoper?

Notariskosten wie betaalt wat mevrouw de aankoopmakelaar

Foto: shutterstock

Het is zover, de koop van de woning is rond. Er zijn nog een paar formele zaken die moeten worden afgerond, waaronder de eigendomsoverdracht bij de notaris. Wie bepaalt er eigenlijk welke notaris het wordt en wie betaalt de kosten van de notaris.

In het kort komt het erop neer dat degene die betaalt bepaalt. Er zijn een aantal omstandigheden waaronder u een huis kunt kopen die bepalen wie de notariskosten betaalt.

Kosten koper
De meest voorkomende vorm is dat de woning op basis van het principe kosten koper (k.k.) wordt aangeboden. De prijs van een woning is dan bijvoorbeeld € 225.000 k.k. In dit geval houdt het in dat alle extra kosten, zoals de notariskosten, voor rekening van de koper zijn. Deze kosten komen dan bovenop de € 225.000. Omdat de koper betaalt, is hij ook degene die bepaalt welke notaris het gaat worden. Als verkoper kunt u in dit geval hooguit een voorkeur opgeven, de koper hoeft hier echter niet op in te gaan.

Vrij op naam
U kunt ook een woning vrij op naam (VON) kopen. Vrij op naam houdt in dat u ook echt het tarief betaalt dat voor de woning gevraagd wordt. In het geval van een woning met een waarde van € 225.000, betaalt u dus € 225.000. Deze situatie komt vooral voor bij de oplevering van nieuwbouwprojecten. In dit geval is het de verkoper – in het geval van nieuwbouw is dit de projectontwikkelaar – die de kosten van de notaris op zich neemt en dus ook bepaalt welke notaris ingeschakeld wordt.

Kosten verkoper
In het koopcontract kunnen de koper en verkoper ook kiezen voor de optie kosten verkoper. In dit geval wordt afgesproken dat de verkoper de kosten voor de notaris betaalt en dus ook kan bepalen welke notaris het wordt. Het voordeel voor de verkoper is dat hij niet het risico loopt dat er hoge kosten worden berekend voor bijvoorbeeld het doorhalen van zijn hypotheek bij het Kadaster. Ook de koper heeft een klein voordeel bij het laten betalen van de notaris door de verkoper. Over de notariskosten wordt namelijk geen overdrachtsbelasting berekend. Trek daarom eerst de notariskosten van de koopprijs af voordat de overdrachtsbelasting wordt berekend.

Zonder zorgen een huis aankopen doet u met de onafhankelijke en deskundige begeleiding van Mevrouw de Aankoopmakelaar. Wilt u meer informatie? Neem contact op voor een goed gesprek.

2458 getoond, 1066 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *