Wij willen de haringkar terug in de Badhuisstraat!

Badhuisstraat haringkar

Haringkar van meneer Wilgers in de Badhuisstraat.

De Badhuisstraat is een mooie karakteristieke winkelstraat in Oud Scheveningen. Het is een straat die geschiedenis heeft geschreven. Een straat die, altijd een bijzondere verbinding had en nog heeft, met de zee en de visserij. Rond 1860 werd de Badhuisstraat aangelegd om een betere verbinding tot stand te brengen tussen de Scheveningseweg en het Badhuis.

Er staan nog veel prachtige historische oude gebouwen, uit die tijd. Denk aan het vroegere postkantoor, nu het Kalhuis, dat om uiteenlopende activiteiten druk wordt bezocht door Scheveningers. Grote Reders hebben in de Badhuisstraat gewoond, zoals Van der Zwan. Een aantal oude Rederswoningen zijn bewaard gebleven. Nummer 70 op de hoek, waarin nu de boardstore is gevestigd en tegenover de bakker, nu nummer 37 en 39, het atelier van Marije.

In diverse boeken over Scheveningen wordt de Badhuisstraat genoemd als straat die onlosmakelijk met de geschiedenis van Scheveningen en met zee strand en duinen verbonden is. Ook nu de straat gemoderniseerd wordt, en er op de hoek hoogbouw is gekomen, willen wij trachten het eigen karakter ervan te te behouden. De architect van het gebouw heeft dat gelukkig eveneens gedaan. Hij heeft de gevel van de supermarkt op de begane grond ‘echt Haags’ bekleed met natuursteen. Daarboven is metselwerk van een zandkleurige steen aangebracht, die een link legt tussen de locatie en de kleur van de nabij gelegen duinen en het strand. Het gebouw is ontworpen als ‘klassiek’ pand, waarmee een goede aansluiting wordt gemaakt op het beschermd dorpsgezicht van de Badhuisstraat.

Men vindt in de Badhuisstraat winkels, restaurants en dienstverlenende bedrijven, zoals, tandarts, huisarts, Een aantal bedrijven hebben weer, direct of indirect, een relatie met de zee, al dragen ze die verbondenheid alleen in hun naam, zoals de dokterspost, bijvoorbeeld, die ‘Sterre der Zee’ heet en wat denkt u van café de Jutter! Dan is er de Noordzee boardstore en het meest karakteristieke

De Haringkar in de Badhuisstraat
Een niet weg te denken fenomeen in de Badhuisstraat is, of liever gezegd was, meneer Wilgers met de haringkar. Iedereen in de Badhuisstraat en ver daarbuiten, kent hem.
Wij hebben allemaal weleens een harinkje bij hem gehaald en menigeen deed dat regelmatig. Zodra de lente begon was hij er, zonder mankeren, elke dag tot in de late herfst. Zelfs nadat zijn vrouw overleden was kwam hij nog. En nu hij moe is en van zijn pensioen wil genieten, wat wij goed begrijpen, maar desondanks betreuren, zijn er een aantal mannen die het graag van hem over willen nemen. De gemeente Den Haag echter, schijnt daar een stokje voor te hebben gestoken.

Men wilde aanvankelijk helemaal geen vergunning meer uitschrijven, waar zij, na protesten weer op terug kwam. Al lijkt het erop dat zij toch hun zin willen doordrijven, door een haringkar wel toe te staan,maar slechts een vergunning af te geven voor een zeer beperkte tijd, terwijl de standplaats voor een jaar, volledig vooruit betaald dient te worden. Alle potentiële opvolgers voor de haringkar konden niet anders dan afhaken. Zij moeten zich namelijk ook nog eens behoorlijk in de kosten steken om alles aan te schaffen wat nodig is om dit werk te doen. Terwijl de Gemeente, om de een of andere duistere reden,nog steeds niet kan garanderen dat zij er, over een aantal maanden, nog mogen staan.

Ieder weldenkend mens kan begrijpen dat, zeker in deze tijd, niemand dat risico durft/kan nemen en de consequentie is, dat wij het zonder haringkar moeten stellen. Dit is een groot verlies voor het kloppende hart van Scheveningen dorp, en ook voor zovelen die regelmatig een harinkje kwamen halen.

Beste Gemeente Wij willen de Haringkar terug!!! Als een haringkar ergens hoort te staan dan is het wel in de Badhuisstraat; de straat waar Van der Zwan woonde en zoveel andere Reders, die zich nu vast omkeren in hun graven.

Wij vragen u daarom met klem om dit wettelijk mogelijk te maken en daarbij menselijke betaalbare regelingen te treffen aan hen die, met hun haringkar, de Badhuisstraat, weer het authentiek imago willen teruggeven. Strijk dus over uw hart en doe er iets aan! De bewoners van de Badhuisstraat blij; de velen die regelmatig een harinkje willen halen blij – en de toeristen ook blij.

7336 getoond, 901 bekeken

10 thoughts on “Wij willen de haringkar terug in de Badhuisstraat!

 1. Zijn voetstappen zullen nog wel een tijd in het asfalt blijven staan! Slecht nieuws om te horen over zijn vrouw. Nu was het wel gezelliger daar als zij er niet was (ze zat nogal op de kassa), echt een aanloopje voor veel (oude) Scheveningers. En soms was er niemand bij de kar, dan werd even de straat doorgenomen met een sigaretje bij de fietsenwinkel aan de overkant.
  Overigens Marije, de goede man heet geen Wilgers. Iedereen kent hem zo (staat op de kar) en zo is hij hier in het verleden ook liefdevol geïntroduceerd (https://www.denhaagdirect.nl/onze-stad-den-haag-10-de-beste-haring/), maar de naam Wilgers is een samentrekking van zijn en haar voornaam, hij heet Willem, zij heette dacht ik Gerda oid.
  Gelukkig hebben jullie De Lange nog! Niet de bakker, maar de viswinkel in de Marcelisstraat. Ook een mooi loopje binnendoor vanaf de gevarieerde Badhuisstraat.

  1. Danny, Het is zeker fijn dat de viswinkel, de Lange er is, maar het zou toch fantastisch zijn als er door heel oud Scheveningen authentieke haringkarren in het straatbeeld zouden verschijnen. Die horen er toch, met het oog op de historie en ik denk dat het ook de gemeente geen windeieren zou leggen. Het zou er niet alleen leuk uit zien, maar is ook goed voor het behoud van de traditie en voor het toerisme.

 2. Wees blij met mensen die iets zo herkenbaars terug willen brengen in het straatbeeld!
  Op Scheveningen hoort een haringkar. Laat die kennis niet verloren gaan.

 3. Jammer hoor dat dit niet meer kan of mag, en inderdaad een idee voor een inzamelingsactie, is toch een raar beeld als er ineens geen haringkar meer mag staan.

  Anders misschien een vergunning seizoens gebonden van een half jaar zoals op het strand

  1. Jan, daarin ligt nu juist het probleem. Er schijnt, bij nader inzien, een seizoensgebonden vergunning te zijn verleend, maar……
   de gemeente gaf te kennen dat ze die volgend jaar misschien niet meer willen verlenen. Dat zou betekenen dat potentiële vervangers, geen enkele zekerheid krijgen dat ze er langer kunnen staan. Zij moeten dan dure spullen aanschaffen, terwijl ze misschien maar voor een seizoen kunnen staan. Dat is een te groot risico.
   De gemeente zou dus zekerheid moeten geven dat ze ook volgend jaar en daarna nog kunnen staan.

 4. Misschien is dat een idee Yolanda, maar wat er blijft is de opstelling van de gemeente die blijkbaar de mogelijkheid wil openhouden om na een paar maanden de vergunning weer in te trekken. Er is dus teveel onzekerheid voor potentiële vervangers, die veel geld moeten investeren om de nodige zaken aan te schaffen.
  Als de gemeente geen zekerheid kan geven dat de haringkar kan blijven staan, dan kunnen zij het zich niet permitteren , om er zoveel geld in te steken.

 5. Eens, wellicht kunnen wij met elkaar ook helpen door geld in te zamelen om de huur vooruit te betalen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *