Woedend als een wolf bij festival De Betovering

De Betovering
Voorstelling: Wolfspel (il gioco del lupo)
Door: Teatro Distinto
Waar: Theater aan het Spui

Buiten begint het feestje al. Met een klein circustentje voor de deur, waar een paard en wagen uit komen rollen. Gemaakt van fietsbanden! Zoon B. (5) en ik bestuderen het uitvoerig en lopen dan het Theater aan het Spui binnen. Daar zien we heel veel kinderen. Ze knutselen aan bootjes, tekenen dingen die ze op een reuze-muurtekening plakken en eten pannekoeken. Dit ruikt naar feest en vrolijkheid. En dan moet de voorstelling nog beginnen.

In de donkere zaal nemen we plaats op onze roodpluche stoelen. Voor ons zien we twee schoenen liggen. Ook staan er twee stoelen en een tafel. Boven de tafel hangt een kroonluchter.

We horen voetstappen en dan gaat het licht aan. Er loop een butler het toneel op, met een dienblad en een plumeau. ‘Kijk mama: een swiffer van vroeger’, zegt B.
De butler stoft de tafel af en vindt een speelgoedhert. Omdat hij niet weet wat hij er mee moet, gooit hij hem maar onder tafel. Maar het hert wordt teruggegooid! En even later steken er twee benen de lucht in. Ze blijken te horen bij de werkgever van de butler. Of is het het kind van de werkgever van de butler? De man ziet er in ieder geval uit als een deftige meneer, maar zodra hij zijn schoenen en jasje uittrekt, verandert hij steeds opnieuw in een kind. De butler heeft er zijn handen vol aan. Wat hij ook serveert: de man/het kind weigert te eten en slaat met zijn vork en mes op tafel.

De wolf moet van de butler in de vogelkooi worden opgesloten.

De wolf moet van de butler in de vogelkooi worden opgesloten.

Wolf spel is een voorstelling met (maar) twee acteurs. Maar er doet ook een wolf mee, roodkapje, een varkentje en twee kabouters. Door het sterke mimespel van de twee acteurs, voelt het soms alsof er veel meer personages op het toneel staan. En dan zijn er ook nog het bos, de trolley èn de vogelkooi waar de gevaarlijke wolf in op wordt gesloten. En die wolf: is dat nou een kartonnen pop, of zit de wolf soms ook in de man/het kind? Zelfs de überbeleefde en geduldige butler lijkt af en toe door de wolf bevangen. De wolf is boos en de mannen zijn dat soms ook. In de zaal lachen we erom. Heerlijk relativerend voelt dat. Laten we buiten de zaal ook vaker lachen om onze boosheid!lupo03

Ik zag zoon B. op het puntje van zijn stoel zitten, ik hoorde hem schateren, ik voelde hem onderuit zakken op momenten die net iets te lang duurden. Hij vond het een hele leuke voorstelling. ‘Wat vond je dan het leukst?’ vroeg ik. ‘Eigenlijk alles.’

Onderweg naar huis komen we Rimski tegen met zijn rijdende piano. Hij trekt veel bekijks in de Grote Marktstraat. De Betovering is een festival waar we nog meer van willen zien en beleven, de komende week!

Rimski's Piano voor de V&D

Rimski’s Piano voor de V&D

 

 

 

 

 

 

 

Festival de Betovering duurt nog de hele herfstvakantie! (t/m 25 oktober). Het programma vind je hier!

263 getoond, 41 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *