Zaterdagconcert in Oude kerk Scheveningen – 21 oktober 2017

21 oktober concert 2017CONDEF2Op zaterdagmiddag 21 oktober 2017 om 13.30 begint een concert in de Oude Kerk Scheveningen waarin muzikaal aandacht wordt geschonken aan Maria, de moeder van Jezus. Oktober is Mariamaand.

Het Magnificat , Latijnse naam voor Lofzang van Maria, op muziek van J. S. Bach is één van zijn latere meesterwerken. U hoort drie aria’s van dit prachtige werk.

Zijn destijds zeer populaire zoon Carl Philip Emanuel heeft ook een mooi Magnificat gecomponeerd, daaruit hoort u “Quia fecit mihi magna’. Het eerste preludium uit het Wohltemperiertes Klavier heeft Charles Gounod geïnspireerd tot het schrijven van zijn beroemde ‘Ave Maria’.

Bizet heeft een emotievol ‘Agnus Dei’ voor tenor solo geschreven, en verder hoort u laat romantische klavier muziek van C. Ph Em Bach, Gabriel Fauré en César Franck op de Grand Erard vleugel, een bijzondere vleugel met een bijzondere geschiedenis. Vanaf 1 juli 2017 staat deze 19e eeuwse in Londen gebouwde concertvleugel in de Oude Kerk.

Bij verschillende componisten was de Grand Erard zeer geliefd: Felix Mendelssohn, die erg populair was in Engeland en er regelmatig optrad, speelde vanaf 1832 op een Erard.

Liszt sprak zeer lovend over de hoge kwaliteit van de Erard-instrumenten en droeg zijn opus 1 op aan Sébastian Erard. En toen Ludwig van Beethoven in 1824 kennismaakte met de verbeterde Erard met dubbel repetitiemechaniek, schreef hij geïnspireerd hierdoor de sonates Waldstein en Appassionata.

De Erard zal aanstaande zaterdag bespeeld worden door de 81-jarige Scheveningse pianist René Rakier (Prix d’Excellence; Vriendenkrans van het Concertgebouw). Emmy Diessen, sopraan en Hendrik Vonk, tenor, worden begeleid door René Rakier.

507 getoond, 90 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *