Zo klein als de wereld / zo groot als geluk bij Inproc Koffie & Thee

zEen van de oudste zaken aan de Haagse Denneweg is Inproc Koffie & Thee, dat in 1853 van start ging (toen nog op Denneweg 14a) als de Indische Producten Centrale en dat sindsdien onafgebroken bestaat. Tegenwoordig zit Inproc op Denneweg 63 en wordt de zaak gedreven door Krista Buys, die zelf achter de (vorige) winkel op nr. 126 opgroeide.

Haar boeiende verhaal en de rijke geschiedenis van een van de laatste Haagse zaken met een Indisch verleden komen tot leven in het project Zo klein als de wereld / zo groot als geluk, in een cyclus van 10 linosneden van Wanda Plantinga en gedichten van Eelco van der Waals, beiden werkend lid van de Haagse Kunstkring.

aTussen 6 en 11 juni 2017 exposeren Wanda en Eelco in het kader van de Kunstroute Denneweg 2017 hun cyclus bij Inproc, die ook daarna beschikbaar blijft via de website Zo klein als de wereld / zo groot als geluk en de gelijknamige Facebookpagina.

Als onderdeel van dit project verschijnt verder een mooi boekje onder dezelfde titel, dat verkrijgbaar – en na te bestellen – is bij Inproc Koffie & Thee op Denneweg 63, bij de Haagse Kunstkring op Denneweg 64 en bij TOR, Hooistraat 7, Den Haag.

Op zondag 11 juni 2017, de laatste dag van de Kunstroute, bent u om 14.30 uur van harte welkom bij Inproc om de combinatie van gedichten en linosneden te komen bekijken, te luisteren naar de voordracht van enkele gedichten uit de cyclus met een toelichting op de linosneden en feestelijk het glas te heffen.

fotowanda4Tot besluit hieronder het openingsgedicht uit de cyclus, waarin het Chinese beeldje uit de etalage van Inproc een centrale rol speelt, de rol die het ook in werkelijkheid heeft vervuld bij het voortbestaan van deze karaktervolle en écht Haagse zaak.

Om meer daarover te weten te komen, moet u de gedichten in het boekje (of op de website of de Facebookpagina) maar eens goed lezen, of gewoon eens binnenstappen bij Inproc op Denneweg 63. Welkom!

Alles wordt liefde

1

Neem een winkel in Koffie & Thee,
het mengen van bonen tot goud,
de geuren en smaken van Indië.

Neem een man en een vrouw,
een dag in de lente, de winkeldeur
opent, een klant stapt er binnen

met onder zijn arm dát waardoor
alles verandert, ook nu: een beeldje
in hurkzit met hangsnor en hoed –

een oude Chinees die met lachende wangen
de Denneweg in kijkt van achter de ruit.
Op zijn plek als de ziel van de zaak

die na zóvele jaren, na de man en de vrouw,
nu behoort aan de dochter. De tijd

is aan haar in een cirkel van geuren
die zich mengen – melanges van rijkdom,
van liefde en troost.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

1482 getoond, 154 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *