Zuiderparkwandelingen – Kunstsnuiven in Zuiderpark, hoeveel beelden ken jij?

44a

Met de aanleg van het Zuiderpark werd in 1923 gestart. Pas in 1936 vond de officiële opening plaats. Het park heeft veel bijzondere plekken. Bijvoorbeeld de uitzichtheuvel ‘De Villierskopje’ of de middeleeuwse eendenkooi.

Het park is geliefd bij veel Hagenaars. In de zomer kunt u er picknicken of barbecueën met familie en vrienden. Er zijn ook grote evenementen in het park, zoals Parkpop en het Milan Festival. In de zomermaanden zijn er veel bijzondere concerten in het Openlucht Zuiderparktheater.

Er zijn wandelingen uitgezet in het Zuiderpark. Hoe vaak ben jij er doorheen gefietst, en heb je ’n mooi beeld zien staan, of meerderen. Of was je onder de indruk van de verscheidenheid aan bomen die er in ’t park staan, of keek je je ogen uit naar de meer dan 200 Canadese ganzen die er nu in ’t park zitten.

Ingang bij Melis StokelaanWandeling door het Zuiderpark
Op 7 juli j.l. ben ik meegegaan op een wandeling door ’t Zuiderpark met als thema Kunst. We werden hartelijk ontvangen bij ’t Zuiderpark openluchttheater met ’n lekkere bak koffie of thee. Toen we compleet waren, gingen we aan de wandel. Piet Vernimmen was onze gids, die met ons door het park stierde om ons zoveel mogelijk moois te laten zien.

Er is te veel kunst om ons in 2 uur te laten zien, dat is 1 ding wat zeker is. Het park is groot, en naast alle bijzondere en internationale kunstwerken van onder meer Jan Snoeck, Gra Rueb, Rudy Rooijackers en Toby Paterson, heb ik ook geleerd dat er wees kunst bestaat. Wees Kunst zijn beelden, waar voor het moment geen plek voor is in de stad, en dan zetten ze het voor ’n onbepaalde tijd in het Zuiderpark, aangezien daar nog altijd volop ruimte is voor kunst. Met de snelheid, waarmee het soms wordt neergezet, wordt ’t soms ook alweer verplaatst.

Wij zijn begonnen bij de nieuwe kunstwerken aan de ingang van de Melis Stokelaan van Roel Buijs. Deze zijn speciaal ontworpen voor deze ingang, en in 2016 neergezet. Het zijn gelaserde figuren in deze 4.40 meter hoge poort van cortenstaal, en verwijst naar de mens in beweging, en daarmee naar het oorspronkelijke idee van het park.

Toen zijn we naar de andere ingang gelopen bij het Veluweplein, waar Corinne Franzen-Heslenfeld in 1945‘ Vrouw en man ‘ twee bronzen beelden van 3,5 meter hoog op sokkels heeft neergezet. De vrouw met duif staat voor snelheid, en de man met fakkel voor de overwinning. Ze illustreren de sport-en spelfunctie van ’t park

Ook kwamen we langs de bekende ‘Banaan’ uit 1975. Gemaakt door Phil van de Klundert. Deze lag oorspronkelijk met een tomaat en ’n tros druiven jarenlang op het gazon voor het ziekenhuis van Leyenburg.

Gra Rueb heeft verschillende beelden in ’t Zuiderpark, waaronder de betonnen ‘ Kat ’ uit 1939. Hij kijkt je met grote ogen aan, en doordat hij op ’n sokkel staat, zeggen ze, dat hij zo op je neer zou kunnen springen. Ik deel deze mening niet, en weet als geen ander hoe katten onverstoorbaar kunnen kijken naar iets, zonder zich te bewegen.

Meer dan genoeg te zien bij de Zuiderparkwandelingen!
Kortom er is genoeg moois te zien in ’t park. Ben je ook geïnteresseerd in ’n wandeling? De volgende wandeling gaat over de natuur. De landengebieden in ’t Zuiderpark. Op 21 juli 2017, om 10:00 uur verzamelen. De laatste wandeling is op 4 augustus 2017 en deze gaat over de dieren in ’t Zuiderpark.

We sloten de wandeling af, met ’n heerlijk bakkie koffie. Ik vond het hartstikke gezellig en wil Marijke & Piet hartelijk danken voor de goede zorgen!

 

5041 getoond, 146 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *