Zwaan op het dak

Wat voor vogels zie jij als je een wandeling door Den Haag maakt? Dank zij het vele groen in de stad hebben we mooie vijvers waar eenden, zwanen en ganzen zich thuis voelen. Maar ook op onverwachte plekken kun je vogels waarnemen.

Lutherse Kerk Den HaagKijk eens omhoog
Als je op de Lutherse Burgwal loopt, is het de moeite waard om eens goed omhoog te kijken. Dan zie je namelijk een zwaan op het dak van de Lutherse Kerk. Geen levende zwaan, maar een bijzondere uitvoering van een windvaan op het dak van een kerk. De meeste protestantse kerken hebben een haan als windvaan. De Lutherse kerken in Nederland zijn getooid met een zwaan. Sommige, zoals de Haagse Lutherse kerk zelfs met meer zwanen.

Waarom een zwaanLutherse Kerk Den Haag
De zwaan als symbool komt voort uit een legende. In het begin van de 15e eeuw, was er in Tsjechië een kerkhervormer die Johannes Hus heette. Hus betekent in het Tsjechisch ‘gans’. Hij had veel kritiek op de katholieke kerk en kreeg steeds meer volgelingen. De katholieke kerk vond hem te gevaarlijk en liet hem als ketter verbranden op de brandstapel. Vlak voordat hij werd vermoord, zou hij hebben gezegd: “Gij zult nu een gans (= Hus) braden, maar over honderd jaar zult gij een zwaan horen zingen, die zult gij moeten verdragen.” En inderdaad, honderd jaar later in kwam er een nieuwe hervormer, waar tot op de dag van vandaag een kerkbeweging naar genoemd is: Maarten Luther. En dit jaar is het op 31 oktober 500 jaar geleden dat Luther met zijn 95 stellingen zijn kritiek op Rooms-Katholieke kerk openbaar maakte!

Lutherse Kerk Den HaagHet gebouw
Niet alleen de zwanen, het hele gebouw van de Lutherse Kerk is de moeite waard om te bekijken. Het is een ontwerp van Pieter de Swart, aan wie we in Den Haag onder andere ook het Paleis Lange Voorhout en de Koninklijke Schouwburg te danken hebben. Het is in 1761 in gebruik genomen.

MuziekLutherse Kerk Den Haag
De Evangelisch-Lutherse gemeente Den Haag houdt diensten in de Lutherse kerk. Maar het is ook uitstekend te gebruiken voor concerten. In de kerk staat een prachtig orgel. Dat is gemaakt door de firma Bätz, Duitse orgelbouwers die zich in Utrecht hadden gevestigd. En de akoestiek van de kerkzaal is geweldig.

Op zaterdag 30 september heb je een mooie gelegenheid om van muziek in de Lutherse kerk te genieten tijdens de Korendag. Van 13.00 tot 17.00 treden daar afwisselend 6 heel verschillende koren op. En de toegang is gratis!

Tijdens de wandeling ‘Kijk Omhoog’ door Den Haag nodig ik je uit om je hoofd in je nek te leggen en te kijken naar details waar je al vaak langs bent gelopen.

1727 getoond, 83 bekeken

3 thoughts on “Zwaan op het dak

  1. Mooi artikel. De zwaan is inderdaad het symbool van de Luthersen. De Lutherse verzorgingstehuizen heten dan ook Swaenesteyn en Swaenestate. Ik wilde zelf op 31 oktober – 500 jaar Reformatie – een de Luherse kerk schrijven. Je hebt me een beetje het gras voor de voeten weggemaaid.

    1. Het was zeker niet mijn bedoeling je in de weg te zitten. En je weet vast het nodige toe te voegen. Die verzorgingstehuizen ken ik zeker. Dit jaar zing ik met mijn koor met de Kerst in Swaenesteyn, vorig jaar waren we in Swaenehove.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *