Zwarte Piet tijdens Haagse intocht 2016 ‘schoensmeerzwart’

zwarte pietZwarte Piet blijft in Den Haag ouderwets zwart tijdens die intocht op 12 november 2016. Varianten sloegen de voorgaande jaren niet aan, dus ze ‘houden het er voor dit jaar even hier op’, aldus Peter Boelhouwer van DB Aktiviteiten.

‘Zwarte piet is zwart’ 

Al de 600 pieten die meelopen worden volledig ‘schoensmeerzwart’ geschminkt. Dit is weer voor het eerst in jaren, aangezien er de afgelopen vijf edities mee geëxperimenteerd werd. Kleurpieten, roetvegen, alleen maar lichtbruine pieten. Dit is echter niet wat de meeste mensen willen volgens Boelhouwer en daarom gaan ze even terug op zwart onder het mom van ‘Zwarte Piet is zwart’.

Samen met de burgers zijn ze jaren op zoek gegaan naar vernieuwing en ze blijven veel praten met voor- en tegenstanders van het traditionele zwart. Het gaat er Boelhouwer vooral om wat de samenleving wil, zij hebben een bepaalde beleving bij het Sinterklaasfeest, waar Zwarte Piet bij hoort.

Blijven praten

Hoewel de Zwarte Piet zwart blijft worden de grote oorringen en dikke rode lippen, die 50 jaar geleden zijn toegevoegd, weggelaten. Ook de zwarte kleur hoeft niet blijvend te zijn, het is aan de samenleving hoe de toekomstige Haagse intocht eruit komt te zien, aldus Boelhouwer. En dat doen ze door te blijven praten. Dat de discussie ook politiek wordt ingezet, stoort Boelhouwer: “Je moet ervoor waken dat het sinterklaasfeest wordt ingezet om stemmen te winnen. Dan zijn wij het met zijn allen kwijt.”

Rapport Kinderombudsman

Het ‘schoensmeerzwart’ van de Zwarte Piet gaat in tegen het rapport van de Kinderombudsman, waarin staat dat Zwarte Piet in zijn huidige vorm in strijd is met het VN-Kinderrechtenverdrag, omdat het bijdraagt aan pesten, uitsluiting en discriminatie.

689 getoond, 340 bekeken

4 thoughts on “Zwarte Piet tijdens Haagse intocht 2016 ‘schoensmeerzwart’

  1. Wat een teleurstelling!
    Veel beter had het wat afwisselender mogen zijn, gekleurd, wit en zwart door elkaar.
    Terug in de tijd, vind ik dit

  2. Fantastisch, dat de Pieten zwart worden zoals het altijd is geweest. Roet, roet en roetzwart is geen mens op aarde. Waarover zeurt men daarom toch zo. Allemaal zelfbeklag.

  3. Heel goed dat al die kleurpieten niet meer optreden. Maar de schoensmeerzwarte versie is ook onjuist gelet op de overlevering dat Zwarte Piet zijn tint kreeg door veelvuldig schoorstenen als toegang tot woningen te gebruiken. Roetpieten zijn in die zin de aangewezen variant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *